Už ani skleničku, děti! Jaké dopady může mít (nejen) alkohol u mladistvých?

4. leden 2024

Vstřícnost, často až spiklenecká náklonnost k alkoholu a jeho nabízení je obecně v naší společnosti vysoká. Dříve nebo později se děti setkají s klasickou nabídkou „neškodného přípitku“ třeba v rodině anebo s „neodolatelným“ momentem, kdy mají dokázat, že patří do party.

Jenomže dětští lékaři, dokonce i ti z oboru intenzivní medicíny a z urgentních příjmů se nezřídka musejí starat i o děti či mladistvé s větší nebo menší měrou intoxikace látkami. To může být bohužel nesmírně jednoduše dostupná „klasika“, všude stále velmi tolerovaný alkohol, u nás často už v rodině nabízený s šibalskými úsměvy a škádlením. Móda, náležitost k vrstevnické skupině, k partě, hecování nebo jen úplně obyčejná přirozená touha nevybočovat, protože „zkusili to všichni“ jistě taky hrají zásadní role.

Mladý organismus přitom může reagovat rozličně a značně nevyzpytatelně, nikdy nikdo nedokáže přesně stanovit, jak velká míra intoxikace může mít jaké důsledky aktuální či dlouhodobé na tělo …a koneckonců i na další „závislostní kariéru“. 

Když už se nám opije

„Když o sobě opilý ví, reaguje, spíše ho jen sledujeme. Při vyspávání by měl ležet na boku a především tak, aby nemohl vdechnout žaludeční obsah, zvratky,“ vysvětluje lékař intenzivista a zároveň preventista Jan Kytner z Nemocnice Prostějov. „Pokud už ale reakci vyvolá spíš jen silný algický podnět – reakce na bolest, určitě ho směřujme ke zdravotníkům – profesionálům,“ dodává.  

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio