Úklid po našich psích kamarádech

5. říjen 2005
Vaše téma

V tomto dílu Vašeho tématu se budeme věnovat asi tomu nejméně příjemnému nepořádku na ulicích a hovoříme o psích exkrementech, které mnohdy nutí chodce ke "slalomu" po chodníku. Jak se tedy řeší v našich městech problém psích výkalů na ulicích?

Dalo by se říci, že různě. Mnohdy už můžeme po městech vídat malé motorové čtyřkolky se speciálně upraveným vysavačem. Ale takové čištění je drahé a je prováděno jen v centrálních částech měst. Radnice pak mnohdy sázejí na různé preventivní programy, hlavně na reklamní kampaně. Právě v těchto dnech pak v Praze 6 začali s programem čistých ulic a jaký má být jeho cíl řekne mluvčí této městské části Martin Šalek.

Šalek: Chceme oslovit majitele psů, aby po svých miláčcích uklízeli. Domníváme se, že pokud někdo vlastní psa, vlastní i jeho trus. V sekundárním afektu je potřeba si uvědomit, že peníze zaplacené v jednorázovém ročním poplatku v žádném případě nestačí na úklidy po psech. Městská část vybere 3 půl milionu korun a jen úklid ulic stojí 11 miliónů korun.

Ještě dodáme, že problém je opravdu hodně neúnosný, protože podle propočtů pouze městská část Praha 6, která má pro představu 100 000 obyvatel, ročně zlikviduje něco kolem 500 tun psích exkrementů.

Inspirují se naše města například někde v zahraničí?

Řada takových reklamních kampaní pochází právě z různých zahraničních měst, která se snaží vesměs své občany šokovat. V Paříži například veliký rozruch vyvolal plakát s dítětem, které si hraje na hřišti hned vedle psího výkalu. V jedné anglické vesnici zase na druhou stranu udělali preventivní opatření, místní zvěrolékař vytvořil databázi vzorků exkrementů všech psů v obci a jakmile byl někde nalezen nějaký výkal, tak pak stačilo jen vzorky porovnat a majitele pokutovat. Údajně se pak v této anglické vesnici psího nepořádku zbavili. Každopádně toto jsou takové perličky, ale asi každý majitel psa by měl mít na mysli přísloví Jaký pán takový pes.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu