Třicet let jsme čekali na reformu, zní z odborového svazu KOVO. Jaký důchod čeká zaměstnance v náročných profesích?

1. březen 2024

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL dnes představí návrh důchodové reformy. Ta má například určit i to, kdy budou chodit do penze lidé pracující v náročných podmínkách. „Chceme, aby se náročné profese týkaly kategorie 3 a 4 a aby tam byli všichni zaměstnanci těchto kategorií. Zástupci zaměstnavatelů chtějí, aby se to týkalo pouze úzkého okruhu lidí, kteří pracují v kategorii 4,“ přibližuje Roman Ďurčo, předseda odborového svazu KOVO.

Poprosím o několik případů kategorie tři a čtyři...

Kategorie 4 jsou opravdu fyzicky náročné profese. Jsou to třeba lidé, kteří pracují přímo při odpichu vysoké pece. Ale ostatní zaměstnanci, kteří pracují u pecí, kde se vyrábí už ne surové železo, ale třeba ocel, jsou v kategorii 3. Zdraví všech těchto zaměstnanců je velmi namáháno.

Dali jsme ministerstvu zdravotnictví k dispozici souhlasy našich zaměstnanců, aby mohli načítat jejich zdravotní karty a bylo vidět, jak to s jejich zdravím po dobu pracovní kariéry opravdu je.

Zaměstnavatelé poukazují na to, že marně shánějí dělníky do některých profesí už teď. Co když jim navíc odejdou dříve starší slévači a svářeči, firmy nebudou mít dost zaměstnanců na zakázky, a nakonec se to dotkne negativně všech?

Tady je potřeba si uvědomit, že není nutnost, aby zaměstnanec odešel, to je dobrovolné. Pokud se bude zvyšovat hranice odchodu do důchodu – a my jsme razantně proti tomu – tito lidé v 66 67 letech tam nebudou schopní pracovat. Odchází buď do invalidních důchodů, nebo hrozí nemoci z povolání. Třicet let jsme čekali na reformu, jsem rád, že nějaká přijde, i když si nemyslím, že je to úplně výhra.

Negativní dopad na firmy může mít zvýšení odvodů za zaměstnance, kteří pracují v rizikovém prostředí. Nemůže ohrozit požadavek na jejich dřívější penzi pracovní trh v některých krajích? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související