Trendy v ptačí architektuře? Jednodušší hnízdo bez střechy, zjistili vědci

23. duben 2022

Kolem 30 procent ptačích druhů staví hnízda se střechou. Zdálo by se, že se tak lépe chrání před predátory a počasím. Nová studie ale dokládá, že ptáci s jednoduššími hnízdy na tom můžou být z dlouhodobého hlediska lépe.

O tom, co znamená přísloví můj dům, můj hrad z pohledu ptáků, rozhodují jejich nepřátelé – predátoři.

Čtěte také

Orel útočí seshora, v takovém případě je střecha vhodná. Před útokem datla nebo strakapouda stříška naopak mláďata moc neochrání, lépe se schovají v dutině. 

„Predátorem bývá i kočka, záleží na tom, kde hnízdo máte,“ doplňuje ekoložka Tereza Petrusková. Vajíčka nebo mláďata pěvců, kteří hnízdí na zemi, často žerou i drobní hlodavci.

„Savčí predátoři spíš uloví ptáka na otevřeném hnízdě,“ dodává ekoložka se znalostí tropické přírody Kateřina Sam.

Nepřáteli ptáků jsou také blechy a vši, kterým vyhovují budky i dutiny.

Původní design

Studie porovnává styl ptačích staveb u různých druhů australských ptáků. Plyne z ní, že hnízdo se stříškou představovalo původní design, později začalo být výhodné stříšku nemít.

Autoři článku poukazují na výhody, které představuje hnízdo bez stříšky - je z něj například lépe vidět, pták z něj dokáže rychleji odletět před nebezpečím.

„Je dobré se podívat, které druhy si stříšky staví dodnes,“ naznačuje případný další směr výzkumu Tereza Petrusková.

Okenní parapet

Vzhled ptačích hnízd by mohla ovlivnit i klimatická změna. Když je někde velké teplo a silné sluneční záření, stříška chrání před úpalem i před deštěm. 

Čtěte také

Ptáci se snaží zajistit, aby jim moc do hnízd nepršelo. I ve městech proto ptačí hnízda bývají pod střechou.

Životu ve městě se často přizpůsobily druhy, které původně žily ve skalním prostředí. Proto třeba rehek domácí rád hnízdí pod okapem nebo na parapetu okna.

Pták, který sedí na hnízdě na zemi, musí být maskovaný. Tropičtí ptáci, kteří mají barevné samičky, na hnízdě nesedí, ale když to potřebují, volí dutinu, aby nebyli vidět,“ říká Kateřina Sam.

Při napadení hnízda se ptáci soustředí na jeho obranu. Někdy predátora odlákají tím, že předstírají zranění. Pokulhávají a přitom se od hnízda vzdalují.

Poslechněte si celou Laboratoř o tom, proč jsou tropičtí ptáci barevnější, ptačí vegetariáni družnější a proč se trendem v ptačí architektuře stala prostší hnízda. Debatují ekoložky Kateřina Sam a Tereza Petrusková a herec Igor Bareš.

Spustit audio

Související