Teploty opět klesly pod nulu, noclehárny se plní. Nárůst zájmu potvrzuje i Azylové centrum Prostějov

Průměrné noční teploty budou v Olomouckém kraji ještě několik dní klesat k mínus šesti, varují meteorologové. Problém to může být hlavně pro lidi bez domova. Azylové domy a noclehárny mají připravené přistýlky. Už během prvních mrazivých nocí zaznamenali větší zájem o přespání. První nocleh bývá zdarma.

Paní Věra sedí zachumlaná v růžovém županu v jedné z místností Azylového centra v Prostějově. Je ráda, že nemusí trávit mrazivé noci venku a může je přečkat v teple a pod střechou. „Člověk se tady může normálně umýt, má střechu nad hlavou a takový poklid. Každý normální člověk je vděčný za každou sebemenší pomoc. Dostaneme i nějaké potraviny,“ říká.

Není jediná, kdo teď přespává v azylovém domě nebo noclehárně Azylového centra Prostějov. Celkem má kapacitu přes 50 míst plus možnost přistýlek. Za první noc lidé neplatí, každá další stojí od 55 korun. Kdo je evidovaný na úřadu práce, tomu jeho pracovníci nocleh proplatí.

Podle ředitele azylového centra Jana Kally v těchto chladných dnech přichází spousty klientů. „Mrazivá noc se projevila v tom, že přišli i lidé, kteří by normálně naše služby nevyhledali, přímo z ulice. Máme i terénní program, kolega informuje tyto lidi, kteří u nás nejsou, aby mohli využít naše služby, které jsou zdarma. Cílem je poskytnout jim pomoc, aby neumrzli,“ vysvětluje Kalla.

Mrznout bude i v následujících dnech

Ani v nejbližších dnech by se nemělo oteplit. Rtuť v teploměru klesne výrazněji pod nulu hlavně během noci, říká meteorolog Zbyněk Návrat: „V noci musíme počítat, že bude polojasno, místy oblačno, ojedinělé sněžení. Díky menší oblačnosti budou noční teploty nejčastěji v rozmezí -3 až -6 stupňů. Ale na severu regionu, to znamená na Jesenicku, může teplota spadnout k až -8 stupňům.“

Přes den naměříme od -1 do +2 stupňů. Během dneška má také místy sněžit.

autor: ahe
Spustit audio