Temná strana měsíce. Skupina Pink Floyd dobyla rockový vesmír

Padesát milionů v průběhu padesáti let. Astronomické číslo je přibližný odhad prodaných kopií alba The Dark Side Of The Moon. Opus magnum britské skupiny Pink Floyd vyšlo 1. března 1973 a vyvolalo velký třesk. Deska se točí kolem tématu životního stresu a faktorů, které doháněly k šílenství citlivé duše, jakou byl i bývalý frontman Syd Barrett. Basista a zpěvák Roger Waters je vystihl v textech o diktátu času, mamonu, strachu ze smrti nebo křehké hranici duševní stability.

Na hudební podobě zásadního díla progresivního rocku se podílela celá kapela, vedle Rogera Waterse kytarista David Gilmour, bubeník Nick Mason a klávesista Richard Wright. Nahrávalo se ve slavném EMI Studios na Abbey Road. Náladu a obsah rockové symfonie dokreslovaly různé zvuky, ruchy a hlasy.

Technik nahrál hodiny ve starožitnictví

Kvůli vytvoření iluze tikotu času se studiový technik Alan Parsons vydal do starožitnictví a nahrál odbíjení hodin všeho druhu. Tiché šílenství doby podtrhly úryvky z názorového průzkumu. Nejznámější hlášku o tom, že temná strana Měsíce neexistuje, protože je temný celý, pronesl vrátný. Překonal tím Paula McCartneyho, jehož výroky použity nebyly.

O autorská práva se později přihlásila zpěvačka Clare Torry, protože se prý svými improvizacemi podílela na skladbě o smrti. Přestože digitální záznam zvuku ještě neexistoval a ve studiu to občas vypadalo jako na spartakiádě, je výsledek i díky finálnímu mixu Chrise Thomase dodnes fascinující. Filozofii alba podtrhl ikonický obal ze studia Hipgnosis. Průchod paprsku skleněnou pyramidou, rozvinutý do barevného spektra, inspiroval nákres fyzikálního jevu z učebnice.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Veronika Boušová
Spustit audio

Související