Teď jde o to, abychom se novými opatřeními opravdu řídili. Společně to zvládneme, vzkazuje epidemiolog Smejkal

13. říjen 2020

„Opatření jsou jedna věc, druhá je jejich dodržování,“ říká ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal.

Čtěte také

Takže to, co včera večer vyhlásila vláda, je podle něj na místě. Nebyl by ale takovým optimistou v délce trvání. Rozhodně by prý doporučil, aby se případné plánované první uvolňování opatření 2. listopadu, týkalo základních škol.

„Lidé snad pochopí, že uzavírání restaurací je nutné. Jde o to, abychom se novými opatřeními řídili a respektovali je. O to teď jde. Společně to snad opět zvládneme,“ vzkazuje Smejkal.

Máme jediný pokus

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) má Česko jen jeden pokus na to, aby epidemii zvládlo. Od středy zůstanou zavřené restaurace, bary, ale taky všechny školy kromě mateřských. 

Čtěte také

„Zoufalá vláda teď dělá zoufalé kroky a nám nezbývá, než je podpořit. Dostali jsme se do situace, na kterou opozice dlouhodobě upozorňovala. Ale co teď můžeme dělat?“ Dodává místopředseda TOP 09 a poslanec Vlastimil Válek, člen sněmovního zdravotnického výboru.

Náměstek pro zdravotní péči ministerstva zdravotnictví Aleksi Šedo přiznává, že situace vážná je, ale zůstává optimistou. „Počítáme s tím, že pokud situace poběží tak jako teď, bude ke konci měsíce hospitalizovaných něco kolem 4 tisíc pacientů. To bychom zvládnout měli. Je otázka, do jaké míry se nám podaří uchránit zařízení sociální péče,“ říká. 

Jaká data vedla vládu k takto razantním krokům? Jaké následky budou opatření mít pro ekonomiku? 

Hosty speciálního vysílání a moderátorky Věry Štechrové byli: 

  • Aleksi Šedo, náměstek pro zdravotní péči ministerstva zdravotnictví
  • Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM
  • Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester
  • Denisa Hejlová, vedoucí Katedry marketingové komunikace a public relations Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK
  • lékař, místopředseda TOP 09 a poslanec Vlastimil Válek, člen sněmovního zdravotnického výboru
  • Luboš Kastner, zástupce restauratérů z Asociace malých a středních podniků a garant projektu Moje restaurace
  • Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Celý Speciál si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.