Střetů aut se zvěří v Libereckém kraji přibývá. Kde jsou riziková místa?

5. červen 2019 09:28

Každý rok se v Libereckém kraji srazí se zvěří stovky řidičů. Jen loni policie evidovala 807 takových nehod.

Nejvyšší pravděpodobnost, že se řidič střetne se zvěří je brzo ráno kolem rozednění nebo naopak večer kolem západu slunce. Kritická roční období představují jaro a podzim. Zvěř se může pást podél silnic, kde hledá potravu, a pak do vozovek vbíhat.

Riziková místa na Liberecku a Českolipsku

Podle policejních statistik za loňský rok bylo takových střetů na území kraje celkem 807. To je zhruba o stovku víc, než roku 2017. To dopravní policisté evidovali 703 srážek se zvěří. Statistika přitom samozřejmě zahrnuje nehody, které řidiči sami nahlásí policii. Podle policejního mluvčího Vojtěcha Robovského jsou kritická místa v kraji hned dvě: „Silnice č. I/13 u Bílého Kostela v lokalitě Na Rozkoši a na Českolipsku u obce Zahrádky. Jedná se o úseky, které jsou z obou stran lemovány lesy a lesní zvěř přes komunikace přechází.“

Na zmíněné silnici u Bílého Kostela loni zaznamenali policisté osmnáct nehod se zvěří. Podle Robovského statistika za letošní rok toto číslo určitě překoná, protože od ledna do minulého týdne se tam stalo sedmnáct nehod. Dvouproudová silnice vede nedaleko krajského Liberce. Řidiči tudy míří na Českou Lípu nebo Děčín.

Jak nejlépe předejít srážce se zvěří? Jet pomalu a předvídat. Pokud už nemůžete střetu zabránit, místo uhýbání je lepší udržovat vůz rovně a připravit se na nehodu. Pokud bychom manévrovali, mohly by být následky mnohem horší.

Další doporučení přidává Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti: „Snížit rychlost jízdy. Šedesátka, sedmdesátka je maximální rychlost, za tmy je dobré nejezdit na dálková světla, protože ta zvířata to oslní.“

Odborníci taky doporučují jet spíš u středu silnice, abychom měli čas se zvěři vyhnout. Většina, až 90 procent nehod, se v našem kraji stane řidičům osobních aut. Na kamiony připadala loni desetina nehod.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související