Stravujeme se v rychlém občerstvení

1. únor 2007
Vaše téma

Celý den dnes mluvíme o rychlém občerstvení. Jeden z posluchačů nám v reakci na Vaše téma napsal: "Myslím, že úroveň stravování nahoru šla, ale americký způsob obživy není to pravé. Je daleko horší než naše způsoby stravování za minulého režimu." Doba nás nutí k tomu rychleji pracovat, rychleji se přemisťovat z místa na místo a také rychleji jíst. V posledním zmiňovaném nám pomáhají rychlá občerstvení.

Iva BELASOVÁ, výživová poradkyně, MERI linka:
Fastfoody jsou samozřejmě součástí dnešního života, asi těžko se jich úplně vyhneme, ale musíme si uvědomit, že něco jiného je, pokud zajdeme do KFC nebo do McDonaldu jednou týdně nebo dvakrát do měsíce a něco jiného, pokud se tam stravujeme každodenně a v podstatě jsou jedinci, kteří opravdu navštěvují McDonald i dvakrát denně, a to samozřejmě pak už problém je.

Jiří KOKMOTOS:
Říká výživová poradkyně Iva Belasová z MERI linky. A co to přináší? Zvýšený cholesterol, s ním související cévní problémy a tak dále a tak dále. Zkrátka, způsobí nám to velkou neplechu. A které z rychlých občerstveních je v tomto ohledu nejlepší, jsou to čínské restaurace, stánky, anebo fastfoody amerického typu? Otázka pro inženýra Ivana Macha.

Ivan MACH:
Čeho je moc, toho je příliš. Jinými slovy všeho moc škodí. Když budeme chodit do těchto restaurací exkluzivně od rána do večera, tak si poškodíme zdraví stejným způsobem jako kdybychom chodili do toho nádražního bufetu od rána do večera, anebo kdybychom se stravovali celý den v čínské restauraci.

Jiří KOKMOTOS:
Co se pak týče stánkového prodeje, je nutné dávat si pozor na hygienu. Zde jsou totiž nejčastěji porušována pravidla, ale zase na druhou stranu stížností a problémů při kontrolách je opravdu málo. Zkrátka zlepšujeme se, ale přeci jen jedno varování od hygieničky Heleny Martínkové.

Helena MARTÍNKOVÁ, hygienička:
Gyros, což je teda technologie dosti riziková v tom, že je třeba dobře umět odkrajovat ty jednotlivé kousky tak, aby nedošlo k tomu, že se do hotového pokrmu dostane nedostatečně tepelně opracované maso. Takže zde bych chtěla varovat ty rizikové skupiny lidí, kteří jsou trvale nemocní, děti nebo staré lidi, aby se přeci jenom těmto výrobkům vyhnuli.

Jiří KOKMOTOS:
Když se ještě vrátím ke zdravotnímu hledisku konzumace pokrmů v rychlém občerstvení, je důležité nejen pro zdraví, ale také i pro štíhlou linii hlídat energetický příjem. Ten už většinou velké řetězce udávají na obalech potravin. Jen pro představu jedno menu ve fastfoodu je tak kalorické, že nestačí ani hodina a půl ježdění na kole, abyste vstřebali tuto energetickou hodnotu. No a na závěr, pokud najdete nějaká pochybení u prodejců v čerstvém občerstvení, tak se musíte díky nedokonalé legislativě obrátit hned na několik úřadů. Pokud jste shledali závady v jídle samotném, má to v kompetenci příslušná hygienická stanice. Pokud máte dojem, že jste byli ošizeni, zkuste nejdřív bojovat sami za svá práva a pak se obraťte na Českou obchodní inspekci. Jestli máte podezření na prodej alkoholu a tabákových výrobků, pak kontaktujte policii. A na závěr, jestli některým z alkoholových či tabákových produktů chybí kolek, pak vězte, že problémem se může zabývat pouze celní zpráva. Zkrátka rychlé občerstvení není nic jednoduchého.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu