Smutné loučení krále spurtu. Cavendish po pádu v osmé etapě odstoupil z Tour de France

9. červenec 2023

Během 14 startů na cyklistické Tour de France dokázal vyhrát Mark Cavendish 34 etap, stejně jako legendární Eddy Merckx. Tento rekord už ale slavný britský sprinter nevylepší, protože po pádu v osmé etapě letošního ročníku pro něj poslední čtrnáctá Tour skončila. Vyšetření v nemocnici odhalilo zlomeninu klíční kosti, navíc se kvůli tomu uvolnil šroub, který má v rameni.

Když před dvěma lety ve spurtu zvítězil Mark Cavendish, zaznamenal třicátou čtvrtou výhru na Tour de France a vyrovnal rekord belgické cyklistické legendy Eddyho Merckxe, byl úplně vyřízený. A ne protože tolik etap žádný jiný cyklista na Staré Dámě neovládl. „Jsem tak unavený, to je jediné, co teď cítím. Nechte mě o tom chvíli přemýšlet,“ říkal tehdy vyčerpaný Cavendish.

V předchozím ročníku Tour de France nicméně britský cyklista a dost možná nejlepší sprinter všech dob svou sbírku etapových vítězství nerozšířil.

„Když jsem byl mladý, byl jsem po porážkách hodně naštvaný. Čím jste starší, naučíte se emoce lépe ovládat. Jsou prostě věci, které nelze ovlivnit a to je potřeba si uvědomit. Když bych udělal chybu, tak budu rozmrzelý, ale když jsou kluci kolem mě lepší a porazí mě, musím se s tím naučit žít,“ říkal Cavendish v rozhovoru pro Eurosport.

Osudový pád a konec na Tour

Letos ale věřil a doufal, že při poslední účasti by se mu vyhrát třicátou pátou etapu na Tour mohlo povést a tím se odpoutat od Merckxe. Blízko k tomu měl v páteční sedmé etapě, v cílové rovince se najednou objevil v čele pelotonu, ale na posledních metrech před cílem ho dokázal přece jen přespurtovat další Belgičan a dost možná jeho nástupce Jasper Philipsen.

„Bohužel jsem tam měl při sprintu nějaké problémy. Je to celkem zdrcující, ale příště se budu pokoušet vyhrát spurt znova,“ popisoval před osmou etapou Cavendish.

V sobotní etapě ale upadl po kolizi v zadní části pelotonu 61 kilometrů před cílem. Na zemi se Cavendish dlouho s bolestivou grimasou držel za pravé rameno. Nastoupil do doprovodného vozidla a se svou čtrnáctou a poslední účastí na cyklistické Tour de France se tak její rekordman celkem nepatřičně rozloučil.

autoři: Jakub Kanta , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás