Skupina bratří Mašínů nebyla pro třetí odboj typická, příběh zastiňuje ostatní, říká Tomek. Státní vyznamenání si zaslouží, tvrdí Padevět

13. říjen 2023

V těchto říjnových dnech před 70 lety vrcholil dramatický útěk odbojové skupiny bratří Mašínů z Československa do Západního Berlína. Mají být dáváni za vzor hrdinů třetího odboje? Nebo neprávem zastiňují jiné skupiny a jednotlivce, kteří měli větší podíl na oslabení komunistického režimu?

Podle historika z Vojenského historického ústavu Prokopa Tomka nebyla činnost skupiny bratří Mašínů typická pro třetí odboj. „Ten sestával z celé řady různých forem a vysloveně násilných skutků nebylo takové množství jako v Pobaltí či Polsku,“ říká.

Čtěte také

Dodává, že dnes je skupina mnohem důležitější součástí příběhu třetího odboje, než byla. „Bezpečnostní aparát tehdy nepochopil, že se jedná o protikomunistickou činnost a pokus o získání zbraní. Hledali pachatele, protože předpokládali, že se jedná o pomstu někoho vyšetřovaného.“

Spisovatel a nakladatel Jiří Padevět, člen spolku Mašínův statek – Památník tří odbojů, v tomto s Tomkem souhlasí. „Ten příběh zastiňuje jiné skupiny třetího odboje. Skupina bratří Mašínů patří k těm podstatným, ale zároveň skrze mediální pozornost díky části přeživších nejsou vidět další protikomunistické odbojové skupiny, jednotlivci, převaděči, agenti či chodci.“

Dodává, že byli i jiní zabití příslušníci Sboru národní bezpečnosti jinými skupinami, o kterých se nemluví a které byly daleko kontroverznější. „Například činnost Karla Hořínka či Ladislava Malého.“

Boj proti zlu

Čtěte také

Padevět skupinu vnímá jako příslušníky třetího odboje a lidi, kteří byli ochotni se za jakoukoliv cenu postavit proti zločinnému komunistickému režimu.

„Třetí odboj byl specifický tím, že se jednalo o izolované akce bez nějaké koordinace, bez vedení. Víme, že je zpochybňován tím, že se lidé sami rozhodovali, co udělají proti režimu. Jejich příběh je v tomto kontextu typický: hledali formy, které odpovídaly jejich naturelu, jejich mládí a prostředí, rodině,“ míní Tomek.

„Vklad příběhu spočívá ve vzkazu všem: braňte se proti zlu jakýmikoliv prostředky,“ dodává Padevět.

Státní vyznamenání

Senát opět navrhl prezidentu republiky bratry Mašíny ke státnímu vyznamenání. Ten se již předtím vyjádřil, že by měl s udělením problém.

Čtěte také

„Všichni příslušníci skupiny mají status účastníků třetího odboje. Chtěl bych slyšet relevantní důvod, proč by si vyznamenání nezasloužili,“ říká Padevět.

„Státní vyznamenání mají určitý symbolický význam a jsou veřejností považována za něco mimořádného. Odpovědnost prezidenta spočívá v tom, aby společnost spojoval – nejde jen o technické hodnocení,“ tvrdí Tomek.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

Související