Skandál v tureckém fotbale. Předseda Ankaragücü napadl rozhodčího a liga je přerušená

12. prosinec 2023

V Turecku jsou zastavené všechny fotbalové soutěže a všechny zajímá, jak dlouho se ještě moct hrát nebudou. Zřejmě ještě intenzivněji celý fotbalový svět sleduje, jaké tresty padnou za napadení rozhodčího zaměstnanci klubu Ankaragücü bezprostředně po utkání Superligy.

„V kabině po zápase už kluci ukazovali video, že se to řešilo všude. Od té doby to jede v televizi nonstop a nic jiného se neřeší. Je to závažná věc,“ popisuje pro Radiožurnál Sport dění od pondělního do úterního večera Roman Květ. Ofenzivní fotbalista Sivasporu hrál utkání Superligy ve stejný čas jako se hrál v Ankaře inkriminovaný duel s nečekaným vyvrcholením.

„Je tu dost živo, řeší se to hodně. V televizi, rádiu i novinách. Když jsem to viděl, tak jsem nevěřil vlastním očím a byl jsem v šoku,“ diví se ještě teď obránce druholigového Bodrumsporu Ondřej Čelůstka, že se šéf Superligového Ankaragücü a politik Faruk Koca spolu s dalšími dvěma zaměstnanci bezproblémů po remíze 1:1 s Rizesporem dostali hned k rozhodčímu a napadli ho. Sudí Halil Umut Meler skončil v nemocnici s otřesem mozku a menší zlomeninou poblíž oka.

„Jednoznačně je to neakceptovatelné a i prezident turecké fotbalové asociace to odsoudil. Stejně tak i prezident Turecka Erdogan, který měl snad i osobně volat rozhodčímu do nemocnice,“ říká Čelůstka.

Celosvětový ohlas

„Humbuk kolem toho je velký i celosvětově. Není to záležitost jen Turecka, tyhle přešlapy do fotbalu nepatří,“ doplňuje Čelůstku Květ, který je čas od času v Turecku ve spojení s Matějem Hanouskem - fotbalistou momentálně právě Ankaragücü, který pondělní utkání s Rizesporem proseděl na lavičce, a psali si spolu i teď. „Matěj ihned po zápase sám nevěděl, co se stalo a kdo to udělal,“ pokračuje Květ.

Od bývalých spoluhráčů ze Sparty Hanouska ale také Minčeva zjišťoval podrobnosti také právě Čelůstka, který si sestřih duelu jejich Ankaragücü hned pustil.

„Minči byl asi metr od rozhodčího, když se to stalo. Prvně si myslel, že je to nějaký poblázněný fanoušek a vůbec nepoznal prezidenta. Neviděl jsem tam nic až tak zásadního, aby se vrhali na rozhodčího. Potvrdil mi to i Matěj Hanousek, že si nemyslí, že rozhodčí nějak výrazně ovlivnil zápas,“ říká Čelůstka.

Čtěte také

A jaký by kauza teď mohla mít vývoj? „Doufám, že přijde tvrdý trest, protože tohle se nedělá. Snad to ale neodnese celý klub, protože tam hraje Matěj. Loni zažil zemětřesení, teď by se mu stalo tohle. Tak by to tu měl takové divoké,“ říká Květ.

Zatím je zrušený veškerý fotbalový program v zemi, na neurčito - posun by mohl nastat už ale brzo.

Čelůstka přidává ještě další možný scénář:„Není vyloučené, že se pro tento rok dohrálo. Určitě je to jedna z variant. Jedna věc je, jak rozhodne federace a druhá, jak zareagují samotní rozhodčí. Tlak na ně byl dlouho vyvíjen ve velké míře a tohle by pro ně mohl být podnět, že přejdou do nějakého protestu nebo stávky.“

Kdy se znovu v Turecku rozjedou fotbalové soutěže a jak se po aféře klima změní, na to si prostě musíme počkat.

autoři: Jakub Kanta , rej
Spustit audio

Související