Scenáristky Boženy: Sexuální násilí diváci přešli, námitky měli, až když si Němcová našla milence

21. leden 2021

Božena vznikla díky zájmu Hany Włodarczykové o životní příběh Boženy Němcové. Oslovila producenta Michala Reitlera a její spolupracovnicí se stala Martina Komárková.

„Josef Němec svou ženu dovedl mezi vlastence, do společnosti, která z ní udělala Boženu Němcovou. V mnohém si rozuměli, a nám vadilo, že se o něm učí, že to byl primitiv a násilník, že ji ničil. Chtěli jsme ukázat, že to není pravda, říká scenáristka Martina Komárková. „Nejvíc jsme vycházely z korespondence, a to i z té, co nebyla určená jí, ale týkala se jí. Načetly jsme vlastně vše, co bylo možné studovat, říká Hana Włodarczyková, druhá z dvojice scenáristek. A k roli písemných pramenů dodává: „Vydáním Korespondence v polovině 90. let se nastartoval nový zájem o Němcovou. Začalo se zjišťovat, kolik měla rovin a jak byla zajímavá. Ona i Němec.

Božena Němcová si věřila, že docílí čeho chce – až do konce.
Martina Komárková

Scenáristky v ArtCafé vysvětlují, že chtěly popsat charakter Němcové a to v co nejúplnější podobě. Obě si na ní cení, že byla emancipovaná a očekávala tento postoj i od druhých. „Kdyby žila v současnosti, nepotřebovala by psychoterapii. Ona se zvládala sama, unesla se, říká Martina Komárková.

Obě autorky udivily mnohé divácké reakce. „Nejvíc mě překvapilo asi to, jak ji mají diváci spojenou jen s posledním životním obdobím, kdy už byla etablovaná spisovatelka. Vnímají ji vznešenou. Ale my ji popisujeme už od mládí, říká Komárková. „Vidí ji většinou důstojnou jako ve filmu Otakara Vávry nebo jako malou Barunku, dodává Włodarczyková. A doplňuje: „Dvacetiletou si ji nepředstavují. Zarazilo nás i to, že po prvním díle, kde je vidět sexuální násilí, reakce na sexuální scény nepřišla. Diváci se ozývali až po tom po druhém, kdy se zamilovaná bezhlavě vrhne do milostného vztahu. A to jsme v 21. století.

Scenáristky původně psaly Boženu jako desetidílný seriál. Když musely seškrtat scénáře pro čtyřdílnou minisérii, s mnoha motivy a postavami se loučily těžce. Poslechněte si celý rozhovor, který vedla Táňa Zabloudilová.

Pořad připravila: Táňa Zabloudilová
Hudbu vybíral: Ondřej Bambas
autor: Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Související