S knihou Bílá voda jsem se trápila deset let. Přepisovala jsem ji třikrát, přiznává spisovatelka Kateřina Tučková

15. duben 2022

„Chtěla jsem napsat román o řádových sestrách, protože jsem zjistila, co se s nimi dělo během minulého režimu. Ženskou část církve provázela velká řada křivd a příkoří a měla jsem pocit, že by se o tom mělo vědět,“ myslí si spisovatelka Kateřina Tučková. Jaký má ona osobně vztah k víře? Proč nedává číst své knihy manželovi před jejich vydáním? I o tom si povídala v rozhovoru s Terezou Kostkovou.

První dvě verze Bílé vody zahodila, protože s nimi nebyla spokojená. „Při psaní třetí jsem otěhotněla a narodil se mi syn Albert. Abych neztratila nit, musela jsem psát hned, jak jsem se po třech dnech vrátila z porodnice. S narozením dcery Aranky už jsem dodělávala jen korektury,“ svěřuje se spisovatelka v Blízkých setkáních.

Ženská otázka

„Chtěla jsem, aby lidé věděli více o tom, čím si procházely ženy v katolické církvi v 50. letech. O mužské části se vědělo, ale příběhy žen se tak nějak zamlčely. Ženy byly přitom v té době nuceny vyklidit své kláštery, matky představené se stávaly součástí procesů a následně byly vězněny, novicky byly posílány na nucené práce. A mě připadalo, že by se o těchto ženách mělo vědět,“ uzavírá Kateřina Tučková.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.