Rusové si kvůli Koněvovi vedou svou, stejně tak Češi. Jsou to dva mimoběžné dialogy a jen tak se nespojí, myslí si komentátor Soukup

18. květen 2020

Mez Moskvou a Prahou to jiskří. Kvůli odstranění sochy maršála Ivana Koněva z náměstí na Praze 6. Podle komentátora Hospodářských novin, který dlouhodobě sleduje dění v postsovětském prostoru Ondřeje Soukupa, jde o mimořádně nešťastnou situaci. Každá ze stran totiž vlastně mluví o něčem jiném.

Čtěte také

„Debata v Rusku a Česku je naprosto mimoběžná,“ vysvětluje Soukup ve vysílání Českého rozhlasu Plus. „My si přitom naprosto neuvědomujeme, jak citlivé téma to pro Rusy je. Celá 2. světová válka je totiž součást nově budované identity samostatného Ruska, a to z mnoha důvodů. Taky je to asi jediná ideologická věc, na které se shodnou všechny části společnosti,“ dodává.

Rusové si prý zas ani za mák neuvědomují, že výroky ministra zahraničí Sergeje Lavrova a dalších v české společnosti vyvolávají přesný opak. „Takovéto: Aha, zas by nám chtěli rozkazovat, nebo že si nás pořád berou za nějakou svou kolonii. Takže dnes takové vidíme dva monology.“

Diplomatické jiskření

Pokud budou Rusové i dál trvat na návrat pomníku na místo, „tak se to, podle mého, nestane nikdy.“ Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) má ale Česko zájem na obnovení normálních vzájemných vztahů. Komentátor to vidí černě. „Obávám se, že vztahy jsou kvůli památníku neopravitelné. Uvidíme, jestli se vůbec podaří vést dialog alespoň na té normální, pracovní bázi. Jsem ale spíš skeptický.“

Čtěte také

Ruský ministr zahraničí Lavrov prohlásil, že se památník musí obnovit, a to na základě závazků z česko-ruské smlouvy z roku 1993. Soukup připomíná, že Praha 6 ještě před nějakými dvěma třemi roky sochu Koněva ruskému velvyslanectví sama nabízela.

„Bylo to tehdy bouřlivě odmítnuto s tím, že by to byla až svatokrádež… Socha patří Praze, a protože starosta Ondřej Kolář (TOP 09) je už několik týdnů pod policejní ochranou (právě kvůli odstranění sochy), takže z této strany nějakou snahu o vstřícnost neočekávám. Ale Rusové sochu sami vždy odmítli, takže je otázka, co je rétorika a co vážně míněná nabídka (na možný odvoz sochy),“ dodává.

Své si řekla i KSČM 

Do celého sporu teď ještě vstoupil i rozhovor deníku Krasnaja zvezda předsedy KSČM a místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa, který rozhodnutí Prahy 6 označil za zločinné, na to přišla reakce ze strany ČSSD, podle které je to už Filipova předvolební rétorika. 

Jménem KSČM ujistil, že odstranění pomníku vnímá jako obrovskou neúctu, urážku a velice barbarský čin. V české společnosti prý sílí „fašistické tendence“ a někteří Češi pak podle Filipa „záměrně podporují neonacismus“.

Celý rozhovor si poslechněte v audiozáznamu.       

Spustit audio

Související