Ruská invaze na Ukrajinu hodinu po hodině. Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu z 24. února

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Moskva podle něj nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. Z ukrajinských měst od té doby přicházejí zprávy o explozích. Podle tamních médií se v přístavech Mariupol a Oděsa vylodili ruští vojáci. Místní novináři na internetu podávají zprávy o tvrdých bojích. 

Aktuální dění sledujeme ve Speciálu Radiožurnálu. Poslechněte si celý záznam vysílání k dění na Ukrajině hodinu po hodině.

Čtěte také

Lipavský: Je to válka

„Jedná se o barbarský a nevyprovokovaný akt. A je naprosto nepřijatelný a v rozporu s mezinárodním právem. Takže očekávám a pracujeme na tom, že přijde patřičná odpověď z Evropské unie a ze Severoatlantické aliance,“ prohlásil ve Speciálu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ministr potvrdil, že Evropská unie a další západní státy mají zájem uvalit na Rusko sankce. „Politická vůle zde je. Postupujeme ve velmi úzké koordinaci se Spojenými státy, s Evropskou unií. Je zde široká koalice mezinárodního společenství, které dbá na to, aby mezinárodní právo nebylo takto brutálně porušováno,“ říká.

Lipavský očekává, že bude dál posíleno východní křídlo Severoatlantické aliance.

Čtěte také

Rakušan: Na uprchlickou vlnu jsme připraveni

„Máme tady jednoznačného agresora a jednoznačnou oběť. Rusko argumentuje jako vždycky všichni agresoři, že někoho chrání na území jiného státu. A Ukrajinu, která se snaží nějakým způsobem ubránit.“ Ukrajině je v tuto chvíli třeba dát pocítit, že v tak složité situaci není sama, říká ministr Rakušan.

Ukrajincům s krátkodobým povolením k pobytu, kterých je v Česku asi 60 tisíc, vzkazuje: „Buďte bez paniky, úřad to bude zvládat. Není potřeba věc řešit dnes. Rozhodně vás zpět do země, kde začal válečný konflikt, nikdo posílat nebude.“

Česká republika je podle Rakušana připravena i na případnou silnější uprchlickou vlnu z Ukrajiny. „Vládě představíme jednotlivé kroky, které mohou být aktivovány.“ Za ministerstvo vnitra slibuje, že se pokusí o maximální informační komfort včetně zřízení rychlé infolinky nebo e-mailových adres.

Lidé opouštějí Kyjev poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil zahájení vojenské operace proti Ukrajině

Analytička: Čína si kvůli Rusku nebude chtít pálit prsty

Jak se ke konfliktu postaví další velký mezinárodní hráč, komunistická Čína, se Radiožurnál zeptal Ivany Karáskové, analytičky Asociace pro mezinárodní otázky a pedagožky na katedře mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

„Čína bude hrát roli třetího – úplně Rusko neodsoudí, ale současně si nebude chtít kvůli Rusku pálit prsty,“ myslí si Karásková. „Viděli jsme to třeba v uniklých pokynech cenzorů, které říkaly čínským médiím, jak mají informovat o ukrajinském konfliktu.“ Ta teď o probíhajících bojích nemluví jako o invazi nebo agresi, ale označují ji slovníkem Vladimira Putina „speciální operace“.

Pokud jde o ekonomické sankce vůči Rusku, zachová se Čína podle ní pravděpodobně jako po ruské anexi Krymu v roce 2014. Tehdy některé sankce dodržovala, ale na stranu druhou zase pomáhala Rusku tím, že mu čínské banky masivně půjčovaly.

Šedivý: Na straně Ukrajinců je morální převaha, vojensky mají Rusové navrch

Jaké armády proti sobě v tom konfliktu vlastně stojí? Jsou rozdílné početně i kvalitativně, přibližuje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, bezpečnostní analytik CEVRO Institutu. 

„Bohužel výzbroj ukrajinské armády je starší a není tak kvalitní. Nehledě na to, že jí má pochopitelně méně. Ukrajinská armáda ale bojuje na svém území, má připravené obranné pozice a lidé bojují o své vlastní domovy,“ poukazuje na to, že obránci mají podle něj jednoznačně morální převahu. „Bude asi záležet na tom, jak se Ukrajincům podaří udržet obranu vzdušného prostoru.“

Z taktického hlediska nezvolil ruský prezident Vladimír Putin pro útok žádnou nestandardní strategii, hodnotí Jiří Šedivý: „Myslím si, že Rusové používají klasiku, kterou známe. To znamená provedení leteckých úderů a následně potom pozemní operaci. Ukrajinská armáda se pravděpodobně připraví na bránění přechodu hlavních toků, které mohou ruskou armádu když ne zastavit, tak výrazně zpomalit.“

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio

Související