Rekonstrukce, stavby a pracovníci památkových ústavů

31. říjen 2005
Vaše téma

Pokud se někdo rozhodne pro rekonstrukci nebo stavbu domu či nějakého objektu, tak to rozhodně není nic jednoduchého. Stavební povolení, jednání s úřady a tak dále. Ale někdy se může stát, že do jednání vstoupí i památkáři. Kdy a jak mohou ovlivnit podobu stavby se můžete nyní dovědět.

Podmínky jsou relativně složité, jsou samozřejmě dány zákonem. Obecně se dá říci, že památkáři vstupují do jednání o stavbě ve chvíli kdy jde o objekt v památkové zóně, nebo o stavbu označenou jako kulturní památka. Těch je mnoho a nejedná se nutně o objekty staré stovky let, ale například i o řadu staveb z první republiky. A tady "přihřeji naší rozhlasovou polívčičku", i naše budova na Vinohradské třídě je označena jako kulturní památka.

Mnohdy se ale říká, že když se do stavby v loží památkáři je to takzvaně na dlouhé lokte? Co je na tom pravdy?

Rozhodně každý kdo opravuje či staví v památkové zóně, nebo přestavuje přímo nějaký historický objekt musí počítat s tím, že památkáři rozhodně stavbu neurychlují. A jde snad o jediný úřad, jehož ředitel je za průtahy ze strany svých zaměstnanců rád. Samozřejmě teď mluvíme s trochou nadsázky.

Zachař: Je to možná tím a doufám, že tomu tak je opravdu, že památkář ve své zapálenosti chce aby ta věc byla na jedničku. To znamená, že když se třeba brousí parkety nebo se pokládá klasická prejzová krytina na střechy. Památkáři doslova lezou po žebříku a koukají řemeslníkům pod ruce, jestli se pokládají správně ty tašky, aby se ty parkety nepřebrousily nebo nedobrousily. Čili je to řada technických a technologický nuancí, které památkář sleduje a proto, když pak řemeslník spěchá na oběd nebo na pivo dochází ke konfliktu.

Říká ředitel Národního památkového ústavu doktor Michael Zachař. A platí samozřejmě i to, že pokud památkáři zakáží nějakou stavební úpravu tak se musí například předělávat plány. Ale na druhou stranu samozřejmě záleží na typu zásahu. Pokud by se dal napravit později tak většinou památkáři svolí, ale když jde o nevratný zásah do stavby či rázu okolí, tak památkáři většinou trvají na splnění svých požadavků a s tím by měl každý, kdo přestavuje byt či v dům v památkové zóně počítat.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu