Psí exkrementy na ulicích

5. říjen 2005
Vaše téma

Asi největší nepříjemností jsou psí exkrementy, které nutí člověka mnohdy k akrobatickým kouskům, aby se jim mohl vyhnout. Za pořádek po svém psovi je odpovědný jeho majitel. Ale aby mohl být pokutován, musel by být i se psem chycen přímo při činu, což je dost obtížné. Takže nezbývá nic jiného, než že musí města a obce uklízet za velké peníze psí exkrementy ze svých chodníků. Jen pro představu. Mluvčí Prahy 6 Martin Šálek řekne, kolik psích výkalů musí tato městská část se sto tisíci obyvatel odklidit.

Martin Šálek: Projekt studentů, který fungoval v Bruntále a který nějakým způsobem zpracovávali, vycházel z jednoho, dá se říci legračního čísla, z váhy psího lejna. I na toto číslo se zdroje liší. Z úklidové firmy vám uvádí 50 gramů a studentská práce uvádí 150 gramů, takže ten výsledek je naprosto zdrcující. 550 tun psích exkrementů se vlastně válí na chodnících, silnicích, veřejných prostranstvích za rok v případě váhy psího lejna 50 gramů. V případě, že má pravdu studentská studie, tak je to třikrát tolik a to je 1700 tun, což je necelý 300 plně naložených Tater.

Jiří Kokmotos: Samozřejmě čistota ulic je zabezpečena nejen úklidem psích exkrementů, ale i pravidelným čištěním komunikací. To probíhá několikrát do roka, ale ne ve všech částech měst a obcí, protože takové čištění je hodně drahé. Kolik stojí vyčistit 1 km ulic už řekne inženýr František Hodan z Pražských služeb.

František Hodan: Pokud vezmu celkové náklady na jednotlivé bloky při komplexní údržbě komunikací a vypočítám to na běžný kilometr vyčištěné komunikace, tak to vychází řádově kolem 7 tisíc korun. Je tam započítáván strojní úklid, roční čištění včetně dopravního značení.

Jiří Kokmotos: Samozřejmě, že při velkých úklidech ulic je nutné, aby řidiči se svými auty odjeli. Pokud tak neudělají, musí počítat s odtažením vozidla a také s docela vysokou pokutou. Ta se dá odpustit pouze v případě, prokáže-li řidič, že nemohl auto odvést kvůli nemoci nebo dovolené. Každopádně je lepší dbát na to, aby úklid proběhl v pořádku, protože ne nadarmo se říká, čistota je půl zdraví.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu