Průvodce komunálními a senátními volbami v Libereckém kraji

5. říjen 2018 08:31

Už dnes 5. října odpoledne – ve 14:00 – se otevřou volební místnosti pro senátní i komunální volby. Kromě zastupitelů budou obyvatelé části Libereckého kraje vybírat i senátora.  

V Libereckém kraji se volí ve dvou senátních obvodech – Jablonec nad Nisou a Mladá Boleslav. Obyvatelé některých obcí například na Semilsku dostali do schránek volební lístky s kandidáty z Mladoboleslavska ze Středočeského kraje. Nejedná se o chybu, protože hranice krajů, okresů a volebních obvodů jsou odlišné. Vybírat z kandidátů za Mladoboleslavsko bude možné třeba v Turnově, Mírové pod Kozákovem nebo Přepeřích.

Senátora na příštích šest let budou lidé vybírat i na Jablonecku – ze sedmi kandidátů. Hlasovat se bude nejen v Jablonci nad Nisou, ale taky Železném Brodě, Tanvaldu, Smržovce nebo Rychnově. Další informace připojuje Dagmar Dvořáková z liberecké pobočky Českého statistického úřadu: „Průměrný věk kandidátů dosahuje 48 let. Stejný počet kandidátů byl zaregistrován také v obvodu Mladá Boleslav, tentokrát kandiduje šest mužů a jedna žena.“

Narozdíl od komunálních voleb je možnost, že volby do senátu budou dva víkendy místo jednoho. První kolo proběhne dnes od dvou hodin odpoledne do deseti hodin večer, a také zítra v čase 8 až 14. Pokud nedostane žádný kandidát nadpoloviční počet odevzdaných hlasů, koná se druhé kolo. To by případně proběhlo v pátek 12. a v sobotu 13. října.

Jak to bude s volebními lístky?

Hlasovací lístky pro první kolo voleb už by občané měli mít ve svých poštovních schránkách. Na rozdíl od komunálních voleb mají hlasovací lístky žlutou barvu a každý kandidát má svůj. Pokud si lístky nepřineseme do volební místnosti, nevadí to. Komise nám dá nové.

autor: Jan Charvát
Spustit audio