Prohrabuji v kamnech oheň. Česko-německo-židovsko-anglický příběh rodiny Welsů, ve kterém se odrážejí dějiny 20. století

9. září 2019

Příběh rodiny Welsů se začal psát v malé obci Osek u Rokycan v 19. století a končí v současné Anglii. David Vaughan se k němu dostal prostřednictvím studia dokumentů o deportaci židovských obyvatel z pražského bubenského nádraží, ale také díky osobnosti architekta Rudolfa Welse, který postavil v Praze a Karlovarském kraji řadu obytných domů a veřejných budov. Výzkum ho nakonec dovedl do Anglie.

Colin Wels s rukopisem knihy U Bernatů

Angličan Colin Wels věděl, že se jeho otec narodil v Československu, ale v rodině se o minulosti nemluvilo. V roce 1984 byl otec stižen mozkovou mrtvicí, po níž pozbyl řeči. Doma ve staré skříni zanechal krabici plnou dokumentů. Colin ji otevřel, ale neuměl česky ani německy. S překladatelem Gerrym Turnerem, jehož manželka Alice je Češka, prohlédli dopisy, staré doklady s razítky v češtině a němčině, zmačkané pohlednice, grafické listy, barevně a velmi zručně ilustrované dětské sešity, ručně malovaný kalendář a svázaný rukopis knihy U Bernatů s kresbou návsi na první straně.

Rozhlasový seriál vypráví příběh krabice i příběhy těch, jejichž životy se v ní zachovaly; paměť se měla vymazat, dějiny se měly přepsat, stopy měly zmizet spolu se členy rodiny, kteří 30. ledna 1942 odjeli naposled z nádraží Praha-Bubny transportem „V“ do Terezína.

David Vaughan: Hear my voice je kniha o nás v nouzi

David Vaughan

Dětství prožil v zapadlém koutě jihoanglického venkova, v hrabství Kent. Dodnes se tam rád vrací, i když za svůj domov považuje Prahu, ve které vyučuje a píše. Jeho nejnovějším opusem je anglická verze knihy věnované Mnichovu 1938.

Seriál Prohrabuji v kamnech oheň začíná vyprávěním asimilovaného židovského obchodníka, pokračuje osudem jeho synů, z nichž Rudolf byl architektem funkcionalistických staveb v Praze i dnešním Karlovarském kaji, a končí u Colina Welse, který dnes žije v Oxfordu. V tomto unikátně zachovaném rodinném příběhu se odrážejí dějiny 20. století ve své česko-německo-židovské podobě, která byla shodou okolností zachráněna v Anglii.

Připravil: David Vaughan
Natočeno v roce 2018.

autor: David Vaughan
Spustit audio