Profesionálním hasičům v Libereckém kraji chybí skoro 10 miliónů na provoz. Hrozí omezení zásahů

26. červenec 2019 11:05

Pokud záchranáři vyjedou za pacientem a na místě zjistí, že je příliš těžký na to, aby ho dokázali vlastními silami odnést do sanitky, přivolají si na pomoc profesionální hasiče. Teď ale vedení hasičského sboru Libereckého kraje uvažuje o tom, že bude muset podobné zásahy omezit.

Za první pololetí letošního roku měli hasiči v kraji skoro 3600 výjezdů. V loňském roce to přitom za stejné období bylo přibližně o tisíc méně. Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Luďka Prudila je to způsobené zejména výkyvy počasí.

V Libereckém kraji v lednu napadlo hodně sněhu a v březnu zase zahrozily povodně. Hasiči proto jezdili zejména k čerpání vody ze sklepů a na celkovém počtu výjezdů se podepsaly také lokální bouřky, které lámaly stromy. Záchranný sbor má na roční provozní náklady k dispozici 31 miliónů korun. To ale letos nestačí. Podle ředitele Luďka Prudila mu do konce roku bude chybět téměř 10 miliónů.

Kvůli nedostatku peněz hrozí omezení některých zásahů

Mělo by se jednat zejména o asistenci záchranářům, například u vynášení obézních pacientů do sanitky. V první fázi by to byl zřejmě také výcvik a omezit by se měl i počet takzvaných kondičních jízd. Peníze ovšem nebudou ani na opravu techniky a některá vozidla se tak budou muset odstavit. Už teď jsou čtyři hasičské cisterny v opravě a liberečtí hasiči si proto jednu museli půjčit z Prahy.

Podle tiskového mluvčí ministerstva vnitra Jiřího Korbela vznikl problém s nedostatkem financí kvůli škrtům po roce 2010. Ministerstvo vnitra podle něj právě vyjednává s ministerstvem financí o navýšení rozpočtu na investice, například na nákup techniky. Dalším zdrojem peněz by prý mohl být i Fond zábrany škod, do kterého přispívají pojišťovny. K navýšení financí na provozní náklady, o které jde libereckým hasičům především, se ministerstvo dosud nevyjádřilo.

autoři: Eva Malá ,
Spustit audio

Související