Procesí k uctění romské patronky Kali Sáry se poprvé uskuteční i v ČR

15. duben 2024

Tisíce Romů z celé Francie, ale i z dalších evropských zemí, se každoročně v květnu sjíždí na pouť do malé obce Saintes Marie de la Mer, která leží na jihu Francie na břehu Středozemního moře. Romové se tam po staletí přicházejí poklonit své patronce, sv. Kali Sáře. V obytných karavanech každoročně přijíždí kolem 18. května a pouť vrcholí mezi 24. a 26. květnem.

„Saintes Marie de la Mer je asi 30 kilometrů od Marseilles a jde o nádherné místo,” říká Robert Telvák, který se na pouť ke sv. Sáře často vydává.

Pro pouť jsou klíčové tři světice. Marie Salome a Marie Matka Jakubova byly přímé svědkyně života Ježíše Krista - stály pod křížem a jako první se dozvěděly o jeho zmrtvýchvstání. Zřejmě v souvislosti s pronásledováním prvních křesťanů byly obě nuceny utéct z Palestiny do oblasti dnešního Saintes Marie de la Mer.

„Jejich loď u pobřeží ztroskotala a svatá Marie jako jediná doplavala. Pak svázala své šaty v lano a to hodila ostatním dvěma, které vytáhla ven.”

Nejstarší legenda o Kali Sáře se vztahuje k ranému křesťanství a Ježíši Kristu. Více farní vikář pro Jindřichův Hradec Miroslav Štrunc:

„Panna Marie měla své pomocnice, když šla křížovou cestu spolu se svým synem. A těmi byly právě tyto Marie, které pak připluly k místu, které se dnes jmenuje Saintes Marie de la Mer. A mezi další okruh společnic patřila egyptská Sára. Spolu s ostatními začala šířit křesťanství na jihu Francie a ve stínu ostatním Marií si svoji cestu ke slávě musela postupně získávat”

„Na každoročním procesí pravidelně nastává moment, kdy všeobecné veselí končí. Sára je pro Romy patronkou a ochránkyní. Lidé proto za ní přicházejí se svými prosbami. Proto má na sobě vrstvy plášťů a šátků, což znamená, že ji lidé svá trápení odevzdávají. Tyto žádosti pak za Romy přednáší Bohu. Lidé skrze ni čerpají útěchu a naději.”

„Nakonec sochu ponoří do moře a to všechny její vrstvy odnese. Vlny a proudy tedy symbolizuje boží moc, které také nakonec od lidí odnese jejich nemoci a strasti.”

Kali Sára poprvé v ČR

Oficiální plakát k festivalu Kali Sara v ČR

V ČR si letos poprvé připomeneme patronku Romů, a to 18. května na Romfestu Kali Sára na Výstavišti v Letňanech. Akci bude doprovázet bohatý kulturní program. A chybět nebude ani kopie její francouzské sochy. Pořadatelé Robert Telvák a Milan Telvák by rádi festival každoročně zařadili i pražského kulturního programu. Opět Miroslav Štrunc:

„V Praze bychom rádi navázali na francouzskou tradici a přiblížili místním věřícím tamní atmosféru. Socha bude během festivalu požehnána a následně bude mít své čestné místo, takže k ní budou moci lidé samostatně přistupovat, obejmout, pohladit, zapálit u ní svíčku a předat jí svoje prosby. Součástí bude samozřejmě i procesí.”

Česká soška patronky bude putovní. Kdo ji nestihne vidět v Praze, bude ji moct spatřit v kostele v Jindřichově Hradci. A pořadatelé doufají, že následně i v dalších krajích ČR.

Spustit audio