Podzemní kryty v Bezručových sadech jsou ve špatném stavu. Vedení Flory je proto nechává zasypat

24. leden 2018

Dělníci zahrnují dva podzemí kryty v Bezručových sadech. Jsou ve špatném stavu, lidem ale nebezpečí nehrozí. Za jejich odstranění zaplatí Výstaviště Flora Olomouc zhruba 100 tisíc korun.

Dvě betonové plochy v olomouckých Bezručových sadech lemuje kovový plot. Brání lidem v přístupu k podzemním krytům civilní ochrany. Kryty se naposledy používaly za války a už neplní svůj účel. Vedení Flory se je proto rozhodlo zahrnout.

„Kryty jsou ve špatném technickém stavu, jsou na nich praskliny a statické poruchy. Jelikož o ně nejeví zájem ani magistrát, ani Flora, rozhodli jsme se je postupně zrušit,“ uvedl Jiří Svačinka z Výstaviště Flora.

Olomoucký kryt civilní ochrany leží poblíž mateřské školy

Na oplocené úseky v trávě mezi stromy se často zvědavě dívá třeba malý chlapec, který tudy chodí každý den s matkou Leonou. „Je tady školka, park děti využívají hodně na hry. Takže pokud je to nebezpečné, jsem ráda, že se to nějak vyřeší,“ říká paní Leona.

Zasypávání krytů teď zastavilo počasí, celá akce se tak nejspíš protáhne. Navíc je potřeba projekt rozdělit na několik částí. „V první fázi jsme odstranili betonové zídky na obou koncích jednoho krytu, které hyzdí park. Nasadili jsme techniku s bouracím kladivem,“ doplnil Jiří Svačinka.

Jeskyňáři posuzovali také jeden z krytů ve Smetanových sadech. Ten je podle nich v poměrně dobrém stavu. Výstaviště ho upraví a využije. Zahradníci v něm budou skladovat cibuloviny nebo hlízy.

autor: ahe
Spustit audio