Petr Hartman: Nad rodičovským příspěvkem neumí Maláčová počítat a Schillerová kouzlit

17. prosinec 2019

„Za ten rok se všichni postavili na mou stranu. To znamená celá opozice v Poslanecké sněmovně i Senát,“ pochvalovala si ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Živila tím naději, že rodičovský příspěvek navýšený o osmdesát tisíc korun budou pobírat všechny rodiny s dětmi do čtyř let. Tedy bez ohledu na to, zda původní příspěvek ještě pobírají, nebo ho už vyčerpaly v kratší době.

Čtěte také

V euforii zapomněla Jana Maláčová počítat. Nejde ani tak o necelé tři miliardy, které by na vyplacení vyšší rodičovské pro všechny potřebovala a se kterými návrh rozpočtu na příští rok nepočítá. Z pohledu celkových výdajů je to bagatelní částka. Ta by se dala sehnat. Nebylo by to složité. Pokud by rodiny s dětmi tvořily klíčovou voličskou skupinu pro hnutí ANO, zmiňované miliardy by se našly.

Návrh neprošel

Ministryně financí nemusí vymýšlet, kde peníze sebere. Vyšší příspěvek pro všechny nebude. Janu Maláčovou by muselo podpořit hnutí ANO a také kolegové ze sociální demokracie. S jejich pomocí by prosadila svou. Podpora Senátu a sněmovní opozice jí nestačila. Pro ministryni to není překvapením. Rozdílné názory na podobu rodičovské řešila s hnutím ANO řadu měsíců. Nakonec koaliční partneři dospěli ke kompromisu.

Čtěte také

Lze si o něm myslet, že je to řešení nespravedlivé. To je tak zhruba všechno, co se s tím dá z pohledu ministryně práce a sociálních věcí reálně dělat. Sociální demokraté ji v boji za spravedlivější rodičovskou nepodpořili. O postoji hnutí ANO už byla řeč. Takže na stranu Jany Maláčové se nepostavili zdaleka všichni, jak by se z jejích slov mohlo zdát.

Předem prohraný boj?

Sama to poměrně rychle pochopila. Dokonce to vypadá, že s tím počítala už v době, kdy vyzývala sociální demokraty, aby hlasovali pro senátní návrh a nedodrželi tím dohodu s hnutím ANO. Její gesto tak může být vnímáno jako snaha zabodovat u voličů. Způsob, jakým to učinila, však může spíše přispět k pověsti političky, která poněkud nepředvídatelně mění svůj názor a nevnímá realitu. Ta týkající se rodičovské neuspokojí sice všechny mladé rodiny, ale velkou část z nich. Existovala totiž možnost, že se vyšší částka bude týkat pouze nově narozených dětí.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman

Přijatý kompromis se pochopitelně nelíbí nejenom ministryni Maláčové, ale také zklamaným rodičům. Ti nemohou pochopit, proč osmdesát tisíc nedostanou i oni. Na to uspokojivou odpověď nedostali. Nelze za ni považovat slova ministryně financí Aleny Schillerové o tom, že neumí čarovat a zhruba tři miliardy nemá. Několikrát už totiž dokázala, že když je potřeba, vyčarovat umí i více peněz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související