Petr Dudek: Předběžné hlasování a inspirace z finských voleb

19. únor 2024

Finsko bude mít nového prezidenta. Zvítězil tam kandidát středopravicové Národní koalice Alexander Stubb. Účastníci kampaně i komentátoři se shodují, že celé volby proběhly v poklidné, civilizované a přátelské atmosféře, jak se na Skandinávii sluší.

Některé znepokojující momenty kampaně by se našly, třeba homosexuální orientace druhého v pořadí Pekky Haavista, která podle průzkumu vadí každému třetímu voliči.

Čtěte také

Nicméně v obou kolech letošní prezidentské volby se účast pohybovala kolem 70 procent, což je pro Finsko poměrně standardní výsledek. Jednou z věcí, která tam přitahuje k urnám více voličů než třeba v České republice, je systém předběžného hlasování.

Ve Finsku je totiž možné odevzdat hlas už před samotným volebním dnem, kterým je neděle. Hlasovat lze od středy 11 dní před volbami až do úterý 5 dní před volbami. Na poštách, na obecních úřadech nebo třeba v nákupních centrech. V zahraničí na ambasádách, kde je období, kdy je možné odevzdat hlas, o něco kratší.

Ve Finsku předběžného hlasování využilo 44 procent voličů v prvním kole, a dokonce 46 procent v kole druhém. V obou případech rekord.

Finská inspirace

Mimoto je ve Finsku od roku 2018 zavedena korespondenční volba. V prezidentských volbách bylo letos možné korespondenčně volit poprvé. Využilo toho jen asi 5000 voličů. Na druhou stranu asi 60 tisíc Finů, tedy 12krát více, volilo ze zahraničí právě s využitím systému předběžného hlasování.

Čtěte také

Z uvedených čísel jasně vyplývá, že systém předběžného hlasování je široce využíván, navíc jeho popularita stále roste.

Pro českou debatu o korespondenční volbě (a také o dlouhodobě nízké volební účasti) by to mohla být inspirace. V případě předběžného hlasování totiž odpadá hlavní argument odpůrců korespondenční volby, tedy obava ze zajištění bezpečnosti hlasování a následné manipulace s hlasy.

Naopak mezi příznivci korespondenční volby zaznívá, že pro krajany je logisticky náročné dostavit se k volbě v jeden konkrétní volební den. Pokud by mohli ale svůj hlas odevzdat v delším časovém období, jistě by jim to volbu usnadnilo.

Petr Dudek, Český rozhlas Plus

Český kompromis

Na příkladu Finska, kde je zavedena jak korespondenční volba, tak předběžné hlasování, přitom jasně vidíme, že mezi zahraničními voliči je předběžné hlasování mnohem oblíbenější.

Vzhledem k české krajně vyhrocené parlamentní debatě o korespondenční volbě, kterou jsme zažívali nedávno, by možná stálo za to uvažovat o systému předběžného hlasování jako o alternativě a přijatelném kompromisu.

Autor je editor Českého rozhlasu

autor: Petr Dudek
Spustit audio