Pěstují podhoubí a vyrábějí z něj designové kousky. Studio LLEV představuje novou cestu udržitelného designu

8. říjen 2021

Fascinuje je svět hub, které jim vstoupily do života v roce 2019 a ovlivnily jejich přístup k designu. Studio LLEV tvoří manželé Eva a Marcel Mochalovi z Turnova a na loňském Designbloku se představili kolekcí stolků a svícnů z mycelia, tedy podhoubí. Tento obnovitelný a nehořlavý materiál je natolik zaujal, že s týmem brněnských biologů během roku vyvinuli vlastní směs s myceliem vyrobenou z lokálního odpadu. A letos díky ní vznikla kolekce foukaného skla.

„Podhoubí je živý organismus, největší na světě, takový internet přírody a čistič planety. A toto naočkované podhoubí je třeba na dřevěných pilinách nebo štěpce, mycelium tento odpad požírá a my následně tuto směs nasypeme do formy, ve které mycelium vyroste do bílé houby. Obvykle to trvá tři až pět dní, ale třeba teď nám už deset dní roste sedací nábytek,“ popisuje Marcel Mochal a dodává, že Desigblok považuje za ideální příležitost, jak představit nové materiály, se kterými se dá v designu pracovat.

Lavice a paravan z kolekce MOMENNT stidia LLEV

„Čím víc lidí bude mít o myceliu povědomí, tím lépe. Dnes už se využívá v řadě odvětví, nejen v designu. Třeba ve stavebnictví se z něj vyrábějí izolace, v módě třeba kožené kabelky, v gastronomii najdete slaninu vyrobenou z hub,“ vyjmenovává Eva Mochalová. Mycelium díky svým vlastnostem často slouží jako alternativa polystyrenu. „Ve Spojených státech z něj vyrábějí třeba bóje do oceánu,“ doplňuje ji manžel.

Letos studio LLEV představuje výstavní koncept nazvaný Matko přírodo, štěstí, že tě máme, který staví na návratu k přírodním zdrojům. Součástí instalace umístěné v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze jsou textilní tapety Mother Nature, nábytek z kolekce Momennt a hlavně dvě kolekce nápojového skla foukaného do forem z mycelia. „Díky myceliu můžeme vytvořit jakýkoli složitý tvar a udělat formu, která nám vyroste a stojí od 30 do 200 korun, ne půl milionu. Navíc, zanechává určitý specifický otisk,“ popisuje Marcel Mochal. Takovou formu pak tvůrci mohou s klidným svědomím odnést třeba do lesa nebo ji vyhodit na kompost.

Designblok 21 – vizuál

DESIGNBLOK 2021

Designblok, Prague International Design Festival je největší výběrová přehlídka designu a módy ve střední Evropě. Historie festivalu sahá do roku 1999.

Kdy: 6.–10. října
Hlavní výstavní prostor: Gabriel Loci, Holečkova 106/10, 150 00 Praha 5-Smíchov
Fashion stage: Sacre Coeur, Holečkova 31, Praha 5
Renesance 21: Uměleckoprůmyslové museum, 17. listopadu 2, Praha 1

Více o programu naleznete na designblok.cz

Spustit audio

Související