Otevřený fotbal, ale zvláštní atmosféra na tribunách. Jaké zkušenosti mají čeští fotbalisté z MLS?

14. červen 2023

Moc českých fotbalistů americkou fotbalovou soutěž neokusilo. V minulosti se v ní prosadil například Luboš Kubík, sezonu si tam zahrál Bořek Dočkal a zkušenosti s Dallasem Má Zdeněk Ondrášek. Jaká atmosféra panovala na fotbalových stadionech v zemi, kde hrají prim jiné sporty? Poslechněte si v reportáži Davida Nekvindy.

Vicemistr z roku 1996 Luboš Kubík byl prvním českým fotbalistou, jehož jméno se učili vyslovovat američtí komentátoři fotbalových zápasů. Za týmy Chicago Fire a Dallas Burn nastupoval hráč se zkušenostmi z Itálie, Francie a Německa mezi roky 1998 a 2001. Potom následovala dlouhá pauza a další Čech v MLS byl až v roce 2018 záložník Bořek Dočkal.

Dočkal strávil ve Philadelphii jednu sezonu a v nedávném rozhovoru pro Fotbalovou asociaci České republiky mluvil o tom, že kdyby do zámoří odešel v jiné fázi kariéry, klidně by tam zůstal mnohem déle. 

„Nic by mi tam nechybělo, protože fotbal tam byl pro Evropana s mnohem menším tlakem.´na nějaký výsledek. Fotbal se tam hraje hodně otevřený, což mi sedělo. Měli jsme tam super trenéry, takže mě to bavilo. Když jsem tam dokončoval sezonu, tak už jsem věděl, že mě chce Sparta,“ zavzpomínal záložník.

Atmosféra v zámoří

Dočkala v Americe vystřídal Zdeněk Ondrášek, který hrál za Dallas v letech 2019 a 2020. „Když je v Evropě šestnáct tisíc lidí na tribuně, tak to člověk vnímá rozhodně víc než tady. Tady místo, aby křičeli a fandili, tak mají z devadesáti minut třeba sedmdesát minut plnou pusu jídla. I díky tomu to není tak šílené jako u nás. Víme, jaké jsou zápasy u nás, když hraje předposlední s třetím od konce, tak je to jízda. Ale v Americe někdo chce bojovat, jiný ale už přemýšlí o dovolené a neřeší to, protože i když se prohraje, tak se nic nestane,“ přibližuje atmosféru zámořské soutěže Ondrášek.  

V současnosti hraje v MLS Tomáš Ostrák. Ofenzivní hráč má za sebou první sezonu. V patnácti odehraných zápasech vstřelil za Saint Louis dva góly. V příští sezoně bude nejspíš Ostrák jediným českým fotbalistou, který se utká s Lionelem Messim. Hvězdý Argentinec totiž oznámil přestup do Interu Miami.    

autoři: David Nekvinda , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás