Osahat si, jak štěká pes. České inovátorky vyvíjejí unikátní terapeutickou pomůcku pro děti

19. březen 2021
Podcast Budoucnost R

Barbora Vávrová a Romana Janečková se rozhodly, že pro děti s dětskou mozkovou obrnou i jinými vývojovými vadami a genetickými syndromy vyvinou terapeutickou pomůcku, která by jim pomohla co nejvíc odbourat dopady těchto onemocnění. „Týká se to statisíců dětí,“ říkají v podcastu Inovátoři. 

Romana Janečková a Barbora Vávrová jsou z Ostravska, tentokrát jsem ale za nimi vyrazil do Rožnova pod Radhoštěm. Sešli jsme se u Adama Plačka, kterým jim pomáhá s vývojem. 

„Jde o vibroakustickou plošinu určenou dětem s neuropostižením,“ vysvětluje Romana Janečková. „Účelem je do mozku dítěte dostat co nejvíc informací najednou z různých smyslů. Čím více informací do mozku dostaneme najednou, tím lépe se tam buduje nová stopa, čehož u dětí v rámci rehabilitace potřebujeme docílit,“ pokračuje Barbora Vávrová. 

Dětská mozková obrna je rozsáhlé postižení. Můžeme pracovat i s dětmi, které se nemohou vůbec pohybovat a mají deficity zraku i sluchu.
zakladatelky SENSEi

Plošina připomíná polohovatelný dětský stůl. Děti mohou využívat vizuální část na vázání zrakové kontroly, zvukovou část na sluchovou kontrolu i vibrační část, která zapojuje komponentu hmatu. „Umožňuje dítěti sáhnout si na slovo nebo na zvuk, což je velmi důležité. Když si dítě může slovo osahat, je to pro něj rozšířená možnost vnímání stejné informace.“

Barbora Vávrová a Romana Janečková se rozhodly, že pro děti s dětskou mozkovou obrnou i jinými vývojovými vadami a genetickými syndromy vyvinou terapeutickou pomůcku, která by jim pomohla co nejvíc odbourat dopady těchto onemocnění

Vždy tak nejprve určíte, co všechno na vibroakustické plošině zapnete, a vymyslíte příslušnou aktivitu. „Pomáháme tomu tím, že vyrábíme a navrhujeme edukační fólie, na nichž je vždy nějaká hra,“ popisují.

Dnes už dámy ze SENSEi pracují s verzí zařízení, které je polohovatelné, o vibrace se starají speciální motorky a má podsvícenou plochu. Na tu mohou připevňovat už zmiňované fólie a podobně. Vývoj samotný ale rozhodně neskončil. Naopak.

Jaké plány Barbora Vávrová a Romana Janečková mají dál? Poslechněte si celý podcast v rámci série Inovátoři.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související