Orel s vlajkou nad Václavákem i hvězdný výr Fanda. O životě sokolníka s Milanem Strakou

Jak vypadá život mezi dravci? Který z nich je nejrychlejší a kdy je nejlepší je začít cvičit? A co je potřeba k tomu, aby orel se státní vlajkou slétl od Národního muzea doprostřed pražského Václavského náměstí? Zdeněk Kupka si do Setkání u mikrofonu pozval sokolníka Milana Straku.

Milan Straka se profesi sokolníka věnuje už víc než 40 let, pracoval 16 let i v liberecké zoo jako vedoucí chovu dravců, kde zaznamenal několik chovatelských úspěchů. V současnosti má svou základnu v zámeckém parku v Sychrově, kde sídlí se svojí ptačí družinou. Cvičí také dravce pro filmové produkce a můžete ho znát i z vystoupení na hradě Kost v Českém ráji. Se svými dravci ale jezdí po celé zemi.

„Mám asi třicet ptáků, létám asi s deseti, patnácti, podle toho jak pelichají, jak to vyžadují a podobně,“ přiblížil Milan Straka. Má dravce všeho druhu, hvězdou mezi nimi je 26letý výr Fanda. Toho prý publikum jeho sokolnických ukázek doslova miluje.

Moderátor pořadu Setkání u mikrofonu Zdeněk Kupka a jeho host, sokolník Milan Straka

„Mně je vždycky líto těch ostatních ptáků. Když dělám ukázku, lítám s ptáky tak, aby si to lidé užili. Ptáci létají mezi nimi, nad nimi, pod nimi. Teď to dělám i se skalním orlem, dostanu ho do 60 centimetrů mezi lidmi. Proletěl i mezi nohama; ten skalní orel s rozpětím 2 metry. Takže ti ptáci to udělají, ale pak přijde Fanda a lidi úplně roztají. Je to tím pohledem toho výra, je impozantní a má pěkné oči,“ nastínil popularitu malého výra Milan Straka.

Jak často je sokolník zraněný, na jaké ruce se u nás nosí kožená rukavice, co všechno pořádá sokolnická společnost Falconia, a jak probíhal let orla s vlajkou na pražským Václavským náměstím k 50. výročí sovětské okupace? A jaké dopady mělo na práci Milana Straky období covidu-19? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Zdeněk Kupka , reČRoL
Spustit audio

Související