Olomoučtí skauti opravují v Dolanech 100 let starou chatu. Už v létě by tam mohl být dětský tábor

5. prosinec 2017

Každý víkend se vydává skupinka olomouckých skautů na chatu Justýna u lesa v Dolanech. Domek starý 100 let začali opravovat v březnu a o příštích letních prázdninách by tam chtěli ubytovat první děti. Většinu práce zvládnou svépomocí. Teď od dárců se vybírají peníze, aby mohli pokračovat v další etapě rekonstrukce.

Střecha bílé chaty se zelenými okny je pokrytá vrstvou sněhu. U stěny jsou vyskládaná polena a z komína stoupá dým. Vcházíme se skautem Jakubem dovnitř dveřmi, které jsou na první pohled novější než valná část domu. „Nacházíme se v Dolanech u Olomouce, je tady chata, pojmenovali jsme ji Justýna, která má sloužit skautům a ostatním dětským organizacím. My se ji snažíme svépomocí opravit,“ popisuje.

Sotva projdeme studenou chodbou, odbočujeme do menší místnosti. Zdi sice nemají omítku, ale je patrné, že v poslední době tu někdo udělal spoustu práce, mezi jinými třeba Mikeš. „Podle slov některých lidí to tady bylo tak hrozné, že by to nekupovali, rovnou by to zbourali. Teď to tu vypadá lépe. Udělali jsme nové podlahy, stropy, opravili jsme štíty, zprovoznili jsme kamna. Teď nedávno jsme udělali topení a natahali elektřinu, kterou zatím provozujeme jen na baterku, ale doufám, že to časem bude na fotovoltaický systém,“ vysvětluje mladý skaut.

Jenže při svých plánech skauti narazili. Došly jim peníze, ale ani to je nezastavilo. Natočili video, ve kterém žádají lidi, aby na projekt přispěli. Zatím vybrali přes 60 tisíc korun. Na další etapu oprav musí získat ještě asi 20 tisíc korun. Pokud se jim to podaří, už příští rok by tu mohli pořádat první akce. „Počítáme, že skauti by se mohli dočkat nejpozději koncem prázdnin 2018, náš deadline je září, ale doufám, že to stihneme dřív,“ dodává Jakub.

Problém nebude na chatě ani s přespáním. Do podkroví se na matrace naskládá až 30 dětí.

autor: ahe
Spustit audio