Ocet a jedlá soda, anebo chemie? Výsledky dTestu koupelnových čističů

2. květen 2019

Slibují pomoc při odstranění vodního kamene, zbytků mýdla nebo dodání lesku vodovodním bateriím. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 přípravků na čištění koupelen s rozprašovací hlavicí. Jak dopadly?

Jak si poradit s různými typy koupelnové špíny? Stačí ocet nebo jedlá soda, anebo je třeba chemie. Redakce časopisu dTest vyzkoušela účinnost chemických prostředků v tzv. dlaždicovém testu, kdy smývaly standardizovaná množství modelové špíny (vodní kámen, stopy po mýdle, tukové usazeniny, stopy rzi).

Problém je rez a stopy mýdla

S vodním kamenem neměl žádný z testovaných čističů problém. Vodní kámen se totiž dá poměrně snadno odstranit jakoukoli kyselinou. I běžným octem,“ říká Jan Maryška z časopisu dTest. Největší problémy dělaly čističům stopy po rzi a po mýdle.

Se rzí si nedokázal poradit žádný. Ale žádný to ani také nesliboval. Na rozdíl od mýdlových usazenin, které některé čističe nezvládly odstranit bez použití mechanické síly. Bez té se neobejdete ani při čištění cementových spár mezi dlaždicemi.

Myslete na přírodu

Jedlá soda (ilustrační snímek)

Čisticí prostředky našich babiček, tedy ocet a soda, mají hned dvě výhody: jsou šetrné k přírodě a také levné. Neporadí si však s každým typem špíny, a aby byl jejich účinek srovnatelný, musíte je používat pravidelně a častěji než chemické čističe.

Na trhu je proto i řada ekologických čističů, z nichž několik se také zúčastnilo testu. A uspěly víc než dobře. „Jeden z eko výrobků obsadil první místo a další skončil na třetím místě. Nedá se jim tedy vůbec nic vytknout,‟ shrnuje Jan Maryška.

Výsledky testu

  1. prostředek značky Frosch
  2. prostředky značek Bref, Cif a Smek
  3. prostředek Go for Expert Eco Friendly (lze koupit v řetězci Tesco)

 

Poslední místa obsadily přípravky značek Larin a Mr. Proper, které si nedokázaly poradit s mýdlovými usazeninami.

Na co si dát pozor

Koupelnové čisticí přípravky obecně nejsou vhodné pro čištění mramoru a přírodního kamene, protože jsou kyselé a mohly by kamenné povrchy poškodit. Některé z nich nejsou vhodné ani na starší smaltované vany nebo na postříbřené či pozlacené kohoutky.

Zásadně by se také neměly používat zároveň s chlorovými přípravky (např. s klasickým Savem). Kombinací chloru a kyselého čističe se totiž může uvolňovat jedovatý plyn, který by vám mohl způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.

A pokud vám leží na srdci i životní prostředí, měli byste se vyhnout používání prostředků s dezinfekčními biocidními přísadami. Ty totiž nehubí jenom nežádoucí mikroorganismy ve vaší koupelně, ale i ty žádoucí ve volné přírodě.

Spustit audio

Související