Obec Náklo pořídí sedm nových kamer. Budou monitorovat kriminalitu i dopravu v letní sezóně

21. červenec 2017

Sedm nových kamer pořídí Náklo na Olomoucku. Kvůli sledování záznamů, ale třeba i měření rychlosti zastupitelstvo uzavřelo smlouvu s obecní policií ve Štěpánově. Na dopravu se zaměří hlavně teď během letní sezony, kdy na nákelskou pískovnu míří spousta turistů.

Místním kamery nevadí, naopak věří, že pomáhají snižovat kriminalitu. „O kamerách vím a myslím si, že to je pro dobrou věc,“ říká obyvatelka Nákla Libuše Literová, když prochází kolem budovy obecního úřadu. Na fasádě visí jedna ze stávajících šesti kamer a monitoruje dění na návsi.

O kus dál přibydou podle nezávislého starosty Marka Ošťádala další. „Jedná se zejména o úseky před školou, na hlavní silnici v Nákle, hlavní křižovatka v Mezicích, náves ve Lhotě nad Moravou,“ upřesňuje starosta.

Na rozšíření kamerového systému o sedm zařízení přispěje letos Náklu i kraj částkou 58 tisíc korun, což pokryje polovinu nákladů. Obec loni s žádostí neuspěla, a tak první kamery pořídila ze svého. Především kvůli vzrůstající kriminalitě.

„Hned jak jsme kamery zavedli, přineslo to úspěchy ve zjišťování trestné činnosti, zejména krádeže kol na návsi, vloupání do obecního domu. V těchto případech se díky záznamům podařilo zjistit, kdo to byl,“ uvedl Marek Ošťádal.

Náklo uzavřelo smlouvu s obecní policií ve Štěpánově

Kamerové záznamy mohou prohlížet jenom policisté. Už rok je kontrolují strážníci ze Štěpánova. Podle nové smlouvy, která začala platit v těchto dnech, se soustředí také na dopravu.

„Smlouva je zatím nastavená na čtyři měsíce, od června do září, takhle by se měla opakovat každý rok. V té době jsou obec a pískovny Náklo včetně přilehlých obcí nejvíce zatíženy průjezdem vozidel a množstvím návštěvníků. Nejde o veřejný pořádek, to bychom kapacitně nezvládli, ale o dopravu, pohyb cyklistů, chodců, vozidel,“ říká velitel štěpánovské obecní policie Pavel Novotný.

Policejní hlídky budou také měřit rychlost, hlavně v centru obce Náklo.

autor: ahe
Spustit audio