O přírodních koupacích biotopech sní několik obcí na Olomoucku. Jejich stavba je ale nákladná

8. květen 2017

Staré koupaliště ve Velkém Týnci dávno neplní svůj účel. Jenomže přebudovat ho na přírodní biotop by stálo několik milionů. Ty obec nemá. Paseka se rozhodla pořídit biotop za své a nelituje. Stejný plán má skupina obcí v čele s Velkou Bystřicí. Lidé podobné nápady vítají.

„Já si myslím, že by to bylo dobré pro děti. Je tady hodně mladých a chodili by na koupaliště, kdyby bylo spravené. Teď tam bývají slavnosti, dětský den, pouští lodičky a děti tam chodí chytat ryba," říká Božena Ruská, která žije u starého koupaliště v Čechovicích, části Velkého Týnce třicet let.

Patří mezi ty, kteří chtějí stejně jako nezávislý místostarosta Stanislav Denk udělat na místě přírodní koupací biotop.

„Ve finále by to mělo vypadat tak, že se využije část té stávající nádrže. Musí se samozřejmě zrekonstruovat. Musely by se upravit vstupy do nádrže. Po pravé straně by sem přitékala z biologické čistírny, která by byla umístěná dále od bazénu, vyčištěná voda," vysvětluje Denk.

Podobně by rádi přebudovali staré koupaliště na biotop v Citově. Obě vesnice ale nemají na investici dost peněz. Jde minimálně o částky kolem pěti milionů korun a dotace se teď nevypisují.

Přírodní koupací biotop

Tento problém vyřešili ve Velké Bystřici. Chtějí se spojit s dalšími dvěma obcemi. Přírodní areál v lokalitě Burk za 36 milionů korun chtějí postavit spolu s Hlubočkami a Mrsklesy.

„Vzhledem k tomu, že v údolí řeky Bystřice vlastně není žádná možnost na koupání, spádovou oblast od Bystrovan až po Hrubou Vodu by to mohlo zajímat. A vzhledem k tomu, že ta lokalita je vedle cyklostezky, tak by třeba i lidi z Olomouce mohli přijet na kole se vykoupat," říká Marek Pazdera za Nezávislé.

Město si podle něj nechalo studii letos aktualizovat. Stavět by se mohlo za čtyři roky. V přírodním biotopu se už od loňska koupou v Pasece. A místní si to podle nezávislého starosty Jiřího Blažka nemůžou vynachválit.

Přírodní koupací biotop

„Lidé jsou velice spokojení. Ta filtrace s rostlinami opravdu funguje. Mohu říci, že skutečně na tom neproděláváme, je to velice dobrá věc a provoz je únosný i pro tak malou obec, jako je Paseka," říká Blažek.

Přírodní koupací biotopy berou vodu z potoků nebo z vlastní studny. Znečištěná pak cirkuluje do speciální nádrže, kde ji bez chemie vyčistí rostliny a pak teče zpět do bazénu.

autor: ahe
Spustit audio