Novinářka Klímová: Vláda má na změny ještě příští rok. Pak už neudělá nic

7. listopad 2022

Když novinářka Jana Klímová posuzuje úspěšnost vlád, sleduje vývoj ekonomiky, trendy, plánované reformy pro ozdravení financí a zajímá ji i veřejné mínění. „A podle posledního  průzkumu vládě nedůvěřuje 55 procent lidí, tři čtvrtiny jsou s ní nespokojeni. Poslední ekonomická čísla ukazují propad HDP, a to i v příštím čtvrtletí, takže bychom zamířili do recese. Nevím ani nic o tom, že by byla na spadnutí nějaká reforma – takže zatím to vládnutí moc úspěšné není.“ 

V pořadu Osobnost Plus dodává, že velkou roli hraje i válka na Ukrajině. „Je to opravdu obrovský zásah do všeho, co by každá vláda chtěla dělat.“

Ekonomická analytička Českého rozhlasu zároveň připomíná, že kabinet převzal Strakovu akademii po hnutí ANO a ČSSD, také máme historicky nejvyšší inflaci a k tomu i energetickou válku s Ruskem.

V době je války je složité dělat razantní škrty ve výdajích, o kterých mluvili na začátku vládnutí.
Jana Klímová

„To, co Rusko dělá a jak to dopadá na Evropu, má obzvláště v Česku obrovský dopad na výdaje lidí. Za této situace je samozřejmě složité dělat razantní škrty ve výdajích, o kterých mluvil mj. ministr financí na začátku vládnutí.“

Čtěte také

Koaliční uskupení pěti stran – Spolu, STAN a Pirátů – ale voličům slibovalo malý úsporný stát, kde se nežije na dluh. Podle plánu státních rozpočtu až do roků 2025 ale finance počítají s nejméně 300miliardovými schodky.

„Tohle se ještě může změnit,“ komentuje novinářka Klímová. „Záleží, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině a s Ruskem – a pokud by se uklidnila, tak tady prostor na změny bude.“

Věřím tomu, že vláda bude ekonomickou realitou donucena něco udělat.
Jana Klímová

„Věřím tomu, že vláda bude další ekonomickou realitou donucena něco udělat, ale má na to jen příští rok (…) Ostatně každá vláda má na razantní kroky vždy ty první dva z funkčního období. I proto, aby pak měla nějakou šanci na znovuzvolení. Příští rok bude opravdu klíčový. A uvidíme, jestli se odhodlá k důchodové reformě nebo jinému zásahu,“ doplňuje.

Čtěte také

O tom, že veřejné finance jsou v tuto chvíli hodně nezdravé, hovoří i Národní ekonomická rada vlády (NERV). Doporučuje politikům mnoho kroků, mezi kterými je zvýšení věku odchodu do důchodu, snížení podpory v nezaměstnanosti, zavedení školného na vysokých školách, daně zaměstnanců uvést do stavu před zrušením superhrubé mzdy v roce 2018, slučování malých obcí a je toho víc.

Ministři chtějí o návrzích NERVU jednat. Neposílají vše hned ,do kytek‘.
Jana Klímová

„Je tady naděje, že vláda o návrzích chce jednat a neposílá všechno ,do kytek‘. Ovšem i samotný NERV říká, že jsou to nápady, návrhy a asi jim nejde o to, aby se zavedlo úplně vše. Například debata o zpoplatněném vysokém školství tady bude ještě hodně dlouho a nemyslím, že zrovna teď je doba to znovu otevírat,“ uvažuje novinářka Klímová.

Čtěte také

O odvaze vlád ale svědčí příklad Slovenska. „Tam měli odvážný kabinet, který zavedl euro a udělal velké reformy – ale i tak skončil v propadlišti dějin… To je asi brzdou i pro takovou ODS, která se konečně po osmi letech dostala znovu do vlády. Navíc jim žádné průzkumy nenaznačují, že by nějak rostla podpora, což je jedna z věcí, která politiky bohužel trochu drží při zemi,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související