Nové opláštění skleníků v liberecké botanické zahradě zajistí lepší světelné podmínky pro rostliny i úspory energií

20. březen 2024, aktualizováno

Netěsní, zarůstají vodní řasou i mechem, jsou popraskané a rostlinám nezajišťují dostatečný světelný komfort. Starému opláštění tří pěstebních skleníků Botanické zahrady Liberec je víc než 20 let. Desky z polykarbonátu a plexiskla proto v roce 2024 čeká výměna. Liberecký kraj, který zahradu zřizuje, za výměnu zaplatí přes dva miliony korun.

Jeden z pěstebních skleníků Botanické zahrady Liberec (před opravou)

Jeden z pěstebních skleníků vevnitř připomíná tropy. Je tam vlhko, oproti venku relativně teplo, na střeše je plexisklo, na stěnách polykarbonát.

„Ty desky jsou na mnoha místech namontovány obráceně, na skleníku zvenku jsou desky stříbřité a také desky žluté. V těch komůrkách, hlavně na bočních stěnách, za 20 let narostla řasa, vrostly do toho mechy a snižuje to kvalitu osvětlení. Střešní desky z plexiskla mají úplně stejný problém,“ popisuje závady ředitel Botanické zahrady Liberec Václav Lenk.

A dodává, že některé komůrky jsou úplně prasklé, a protože je mezi dvěma stěnami plexiskla vzduch, který funguje jako izolace, stěna křehne tím víc.

Jeden z pěstebních skleníků Botanické zahrady Liberec (před opravou)

„V době, kdy řešíme úspory energií, tak každá díra a každá netěsnost v tom plášti s sebou nese energetické náklady, které pouštíme ven střechou, nebo těmi boky,“ doplňuje. Do skleníků také zatéká, ne všechna okna je možné utěsnit.

Ve vnitřním vybavení skleníků by se měly modernizovat tepelně izolační clony, které budou v zimě schopné ušetřit až 50 % tepelných nákladů a v letním období fungovat na odrážení sluníčka.

Několik pěstebních skleníků liberecké botanické zahrady by nové opláštění mělo získat ještě v roce 2024. V botanické zahradě natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související