Nová syntéza v novém: legendární jazzrocková alba v reedici

29. únor 2020

Dvě z nejzásadnějších alb české jazzrockové scény se dočkala reedice. Legendární projekt Nová syntéza 1 a 2 vychází nově na LP i CD, také s některými dosud nevydanými bonusy.  

Jedná se o komplet dvou stěžejních alb skupiny Blue Effect a Jazzového orchestru Československého rozhlasu Nová Syntéza a Nová Syntéza 2. 

Krom Radima Hladíka, Leška Semelky, basisty Jiřího Kozla, bubeníka Vlada Čecha a basisty a zpěváka Josefa Kůstky, se na albech podíleli například i jazzový trumpetista Laco Déczi, Jiří Stivín, Karel Růžička, Martin Kratochvíl a mnoho dalších zásadních hráčů té doby. Obě alba Nové syntézy vychází v novém remasteru. 

V roce 1971 to byla opravdová událost. Rocková kapela Blue Effect spojila síly s Jazzovým orchestrem Čs. rozhlasu. Studiový záznam podpořený koncertní prezentací skladeb sloučil dva předtím zdánlivě neslučitelné světy.  

V našich poměrech byl překvapením, byť jinak pojatá spolupráce beatu a big bandu by se našla – třeba na albu Odyssea brněnského Atlantiku a Gustava Broma. Pražské album však šlo jiným směrem. 

Čistě instrumentální obsah byl více velkokapelovým jazzem než rockem, ale rázní rytmici Kozel a Čech, excelentní kytarista Hladík a klávesák Semelka sekundovali více než zdatně.

Blue Effect

O tři roky mladší pokračování je již většinou zpívané, byť rozhodně nejde o tříminutové popěvky. S texty Pavla Vrby, Borise Janíčka a Eduarda Pergnera si Lešek Semelka a Josef Kůstka poradili skvěle.

„Jsou to fajn vzpomínky na téměř pět dekád staré chvíle, kdy jsme nad rázností dechové sekce, téměř free sóly, kytarovými nálety, rytmikou Kozel plus Čech i parádním soubojem Leškova chrapláku s mocným big bandem jen překvapeně polkli,“ dodává editor kompletu Karel Deniš.

Deska Nová syntéza

Zajímavostí je, že úvodní motiv z Nové Syntézy použili ve zrychlené podobě One-T + Cool-T ve slavném hitu The Magic Key z roku 2002, který trhal žebříčky světových hitparád.

Tato reedice nabízí remasterovaný zvuk, rekonstruovaný obal, dokumentární sleeve notes a fotografie, vinyly o váze 180 gramů a CD bonusy. Ty jsou tvořeny u prvního alba více než dvacetiminutovou variací JOČRu na Chačaturjanovu hudbu k baletu Gajané (poprvé na CD, sólo také Radim Hladík), ve druhém případě třemi instrumentálními skladbami M. Efektu, na druhou Syntézu v mnohém navazujícími.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio