Není to trapačka, která někam vtrhne. Je to zoufalá žena, říká o své roli ve snímku Přišla v noci Simona Peková

6. listopad 2023

Nový český snímek Přišla v noci je prý něco mezi hororem, komedií a psychologickým filmem. Premiéru měl 2. listopadu a hlavní roli matky, která překvapí v noci svého syna a jeho partnerku v jejich bytě a nechce se od nich nakonec vůbec hnout, hraje Simona Peková. Herečka, která spojila svůj divadelní život s Brnem a od roku 2007 hraje v HaDivadle.

Simona Peková má na svém kontě už bezpočet filmových rolí. Hrála například ve snímcích Zapomenuté světlo, Nuda v Brně, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Pouta nebo ve snímku Oskara Reifa Postel. Ale Přišla v noci se dá považovat na rozdíl od ostatních filmových rolích za její herecké sólo. „Nebyl to jednoduchý úkol. Nejprve chlapci poslali synopsi, kterou jsem si pročetla, a řekla jsem si v duchu, sama jsem taková ‚zábavnice‛, starší paní, která má ráda humor a není úplně blbá. Říkala jsem si, tohleto je pro mě jak napsaný. To bude taková lehká komedie, tu ženskou zahraju… Pak jsem se začala do té role víc a víc dostávat,“ popisuje Simona Peková.

Za těch 7 dní natáčení jsem odevzdala celý svůj herecký potenciál.

Simona Peková ve filmu Přišla v noci

Film se natáčel pouhých 19 dní, ale Simona Peková na něm strávila 7 natáčecích dní. Jak sama říká: „Zažila jsem něco, co jsem v životě nezažila. Po strašně dlouhé době jsem svobodně tvořila. Měla jsem prostor, mohla jsem mít připomínky k textu, něco si upravit, mohla jsem mluvit jak se říká ‚jak mi zobák narost‛,“ říká herečka.

Pomalu se stávat Valerií

Hledala jsem tam prvek toho, že to není taková trapačka, která někam vtrhne. Je to zoufalá žena na konci své cesty, která udělala spoustu chyb a chce je napravit, ale moc jí to nevychází. Je to takový bezdomovec, je to člověk, který bojuje o vše,“ přibližuje svoji roli Simona Peková. „Ze začátku jsem byla uzavřená do sebe, stále jsem si ji v sobě pěstovala, až se mi zdálo, že ve mně nějak bydlí, že ve mně spí. Sama jsem se i osobně vůči okolí měnila v takovou lehce hysterickou příšeru,“ vypráví Simona Peková. 

Simona Peková ve filmu Přišla v noci

Jak se Simona Peková k roli matky Valerie dostala? Jak se do role promítla její vlastní, jak sama říká, „velmi specifická“ maminka a její přísná výchova? Jaké jsou reakce publika? A jak se jí spolupracovalo s režiséry a celým filmovým štábem? Poslechněte si celý rozhovor se Simonou Pekovou, ve kterém mluví i o své práci na divadle a v rozhlase. 

autor: nav
Spustit audio

Související