Nemoc jsem měla do 30 na háku. Šla jsem proti vlastnímu tělu, svěřuje se novinářka Kalenská, která podstoupila transplantaci

29. září 2023

Novinářka Renata Kalenská posbírala příběhy pacientů s transplantovanými orgány. Jeden z nich byl přitom její. Doplnila jimi knižní rozhovor s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem. O knize Orgány nepatří do nebe si s redaktorkou Deníku N povídá v Hovorech Vladimír Kroc.

Diabetes ji diagnostikovali ve 13 letech. „Byla jsem vzorný dětský pacient, ale doběhlo mě to, když se začaly bouřit hormony. Se mnou o tom nikdo nemluvil. Psychologové v té době nefungovali. Takže jsem začala s tou nemocí kolem 15. roku nekompromisně bojovat.Šla jsem proti ní, tím pádem jsem šla proti svému tělu a pak se mi to nasčítalo,“ popisuje Kalenská.

Po porodu svých dvou dětí byla odkázána na dialýzu, čemuž se prý už nedalo předejít. „Založila jsem si na ty problémy v pubertě. A potom do těch zhruba 30 let jsem to měla trochu na háku.“

„Potom jsem strašně chtěla děti a tam jde všechno stranou. I před otěhotněním musí být žena diabetička kompenzována, jinak těm dětem hrozí postižení. Takže tam jsem do toho už šlapala, ale na některé věci bylo pozdě,“ vzpomíná.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Vladimír Kroc.

Spustit audio

Související