Neměly šanci všechny dveře zkontrolovat, zastal se vyšetřovatel zaměstnankyň Českých drah

23. leden 2018

Jednu z obžalovaných a vyšetřovatele Správy železniční dopravní cesty vyslechl Okresní soud v Olomouci. Dvojici pracovnic Českých drah viní žalobce z usmrcení dvouletého děvčátka z nedbalosti. V červenci 2016 vypadlo z nedostatečně zajištěných dveří jedoucího vlaku u Štěpánova na Olomoucku. Ženy můžou jít až na 6 let do vězení. Odmítají ale, že by pochybily. Další jednání proběhne 12. února.

Podle rekonstrukce nešťastné události se nedovřené dveře vozu rozlétly a dvouletá holčička vypadla z vlaku jedoucího rychlostí přes 110 kilometrů za hodinu. Za její smrt se u okresního soudu v Olomouci zodpovídají vlakvedoucí a průvodčí. Vinu odmítají, udělaly prý vše, co stálo v předpisech dopravce.

„Česká dráhy stíhány nejsou, protože v době činu stíhány být nemohly. Kdyby to bylo za dnešní právní úpravy, tak by nesporně právnická osoba stíhána byla. Slyšeli jsme o tom, jaké má vlaková četa reálné možnosti kontrolovat dveře, jakým způsobem je to zabezpečeno dnes. Je otázka, zda ty tehdy platné předpisy byly dostatečné,“ doplnil státní zástupce Jaroslav Rašendorfer v reakci na výpověď vyšetřovatele Správy železniční dopravní cesty. Podle něj zaměstnankyně neměly šanci všechny dveře ručně zkontrolovat a žádný předpis jim to ani nenařizoval.

„Okamžitě po této tragédii přijaly České dráhy celou řadu dalších bezpečnostních opatření. Nejviditelnější z nich je osazení vozu s otočnými dveřmi světelnou signalizací, která upozorní personál i cestující zvenku i zevnitř vozu na možné nedovření dveří. Ve vazbě na přijatá opatření byly doplněny také vnitřní předpisy včetně povinnosti kontrolovat vizuálně tuto signalizaci ze strany našich zaměstnanců,“ říká mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Dopravce začal po nehodě vyměňovat typ vagonů, ze kterých dítě vypadlo, za jiné. Dráhy rodinu holčičky odškodnily.

Její zájmy u soudu zastupuje zmocněnec Ondřej Loučka. „Maximálně mohu požádat veřejnost a sdělovací prostředky, aby byly ohleduplné vůči pozůstalým, protože se jich to osobně dotýká. Rodina má zájem na tom, aby se to řádně prošetřilo a samozřejmě aby se to neopakovalo,“ uvedl.

U dalšího jednání budou vypovídat svědci včetně znalce nebo muže, který ve vlaku roznášel pití a v médiích tvrdil, že dívka vypadla z okna.

autor: ahe
Spustit audio