Některým obyvatelům Kojetína teče z kohoutku kalná voda. Nápravu vodárna slibuje koncem února

V některých částech Kojetína lidem poslední dva měsíce občas teče z kohoutků kalná, narezlá voda. Vodárny jim doporučují, aby ji nepili a závadu okamžitě nahlásili. Problém má podle vodohospodářů vyřešit odkalení, které je v plánu na přelomu února a března.

„Poslední dva měsíce minimálně jednou za týden až 14 dní se objeví žlutá voda. Někdy bývá zakalená víc, někdy míň,“ popisuje paní Gabriela, která žije v rodinném domě v jedné z hustě obydlených lokalit Kojetína. Když jí začne z kohoutku téct narezlá voda, okamžitě zpozorní a přemýšlí, jestli jí nebo psům z jejího útulku nemůže uškodit: „Pokud teče lehce žlutá voda, tak ještě těm psům to na pití dám. Pokud je víc zakalená, kupujeme jim balenou vodu. Na koupání si myslím, že to nemá vliv, takže na koupání a na praní ji používáme normálně.“

Podobné problémy hlásí desítky lidí. Přerovské vodárny doporučují raději vodu v takových případech nepít. První závady začaly hlásit kojetínští koncem loňského roku. „Kalnost vody je dána jak obsahem železa, tak stářím vodárenské soustavy, která je v Kojetíně vybudována z litinových a ocelových trubních systémů. Z potrubí se do vody samozřejmě uvolňuje železo, které se následně usazuje v místech s minimálním průtokem,“ vysvětluje Jiří Pavlík z Vodovodů a kanalizací Přerov a ujišťuje, že firma chystá řešení a vše by se mělo zlepšit v horizontu několika týdnů.

„Momentálně se pracuje na plánu odkalování, který bude dokončen v příštím týdnu. Součástí těch opatření je i prověření funkčnosti provozních armatur na vodárenské síti. S ohledem na splnění zákonných povinností vůči odběratelům a s ohledem na dlouhodobou předpověď počasí, kdy jsou hlášeny teploty pod bodem mrazu, se odkalování vodovodní sítě plánuje na přelom února a března,“ upřesňuje Pavlík.

Do té doby mají lidé každý případ oznamovat na bezplatné lince 800 167 427. Situace se může opakovat hlavně na sídlištích Sever a Jih, v okolí Lihovaru nebo ve Vyškovské ulici, kde bývá vysoký odběr vody.

autor: ahe
Spustit audio