Několik rad pro dárce krve

15. srpen 2005
Vaše téma

Možná, že uvažujete o darování krve. A ptáte se při tom jestli byste to zvládli, jestli je vaše krev v pořádku a má-li vůbec smysl na transfúzní stanici chodit. Pokud se tedy chcete stát dárci tak nejdůležitější informace pro takzvané ?prvodárce" jsme pro vás připravili.

Darovat krev není pro mnoho lidí jednoduché. Asi každý pracovník transfúzní stanice řekne, že řada lidí přijde darovat krev s tím, že chtějí překonat strach. Také vám potvrdí, že řada lidí očekává za dárcovství finanční odměnu. A mnozí, když zjistí, že za necelý půl litr krve nedostanou ani haléř, tak se otočí hned ve dveřích. Ten kdo však chce darovat krev, tak by měl vědět, že hned na poprvé se to nemusí povést. Potvrzuje to i paní doktorka Petrová z transfúzní stanice Thomayerovy nemocnice v Praze.

Petrová: Některý dárce také nemůže jít hned k odběru, třeba u něho při pohovoru zjistíme nějakou kontraindikaci. Jedná se třeba o prodělanou žloutenku či jiná závažná onemocnění.

Dárce krve musí být zcela fit, což znamená, že ani člověk s rýmou by neměl dávat krev. Ale samozřejmě, že krev dárce je před či při odběru prověřena a k příjemci se tak nemůže dostat od nemocného dárce. Kromě úplného zdraví pro dárce platí i řada omezení přímo před odběrem. Řekla nám to paní doktorka Alena Hakenová z pražské Thomayerovy nemocnice.

Hakenová: Před odběrem nejíst nic tučného, ráno ale nehladovět, sníst rohlík, vypít čaj, nekonzumovat mléko. Zachovat klidový režim, namáhavá činnost může zvýšit hodnotu jaterních testů a pak by odebraná krev nemohla být použita.

Také platí, že dárce by k odběru neměl jezdit autem, protože se může stát, že člověka bude bolet hlava, nemusí mu být úplně nejlépe a řídit v nepříliš dobrém stavu po odběru nemusí dopadnout zrovna šťastně. Všechny informace o omezeních dárcovství krve získáte v každé z 60 transfúzních stanic po celé republice, nebo na internetové stránce www.darujkrev.cz.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu