Nechceme být „jinou“ kategorií. Homosexuální manželství nikomu neublíží, naopak, říká Horáková z iniciativy Jsme fér

26. červen 2018

Vláda na zasedání v pátek 22. června podpořila snahy zpřístupnit manželství párům stejného pohlaví. Návrh patřičné změny občanského zákoníku, který podalo 46 poslanců různých stran vedených Radkou Maxovou (ANO), teď putuje do Sněmovny. Bitva začíná...

Lidovci prosazují ústavní změnu v Listině základních práv a svobod. Kdyby začala platit, chránil by stát pouze manželství ženy a muže. Proti záměrům KDU-ČSL protestuje iniciativa Jsme fér, která tento týden předkládá dolní komoře i petici za legalizaci sňatků pro stejnopohlavní páry. Dosud ji podepsalo na 70 tisíc lidí a podle právničky iniciativy Adély Horákové, je nejvyšší čas zpřístupnit manželství i homosexuálním párům. 

Je to podstatné uznání našich svazků ze strany státu. Nikomu to neublíží a spoustě lidí pomůže.
Adéla Horáková

„V České republice žijí stovky a tisíce dětí, které vyrůstají v rodinách, kde je celý jejich život vychovávají dvě ženy nebo dva muži. Tyto děti mají ale právně uznaného pouze jednoho rodiče. Vedle situace dětí musíme řešit i situaci stejnopohlavních párů, které žijí ve společnosti, jež jejich vztahům nedává stejnou důstojnost jako ostatním vztahům. Vedle toho se potýkají i s mnoha praktickými problémy, jako jsou například nemožnost vzniku společného jmění nebo nedosažitelné sociální dávky jako vdovský a vdovecký důchod,” vysvětluje svůj pohled. 

„Je pro nás důležité, abychom nebyli zařazováni do jiné kategorie. Je to podsatné uznání našich svazků ze strany státu. Nikdo z Poslanecké sněmovny nám nikdy nepřinesl informaci, že když si já vezmu svoji partnerku, tak to nějak konkrétně a negativně ovlivní jeho rodinu nebo jeho děti,” uvádí právnička. 

Pragmatismus a hodnoty

Poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný by definici manželství neměnil. „Nebráníme se ale debatě například o vdovském důchodu nebo diskuzi nad tím, jak budeme tento svazek nazývat. Jestli je pojem registrované partnerství dostatečně důstojný,” říká.

Některé věci nejsou otázkou pragmatismu, ale hodnot.
Marek Výborný

„Tyto svazky bychom neměli považovat za manželství, protože jej vnímáme jako svazek muže a ženy. To je pro mne zásadní. Česká politika poslední dobou trpí jakousi ideovou nebo hodnotovou vyprázdněností, to se netýká jen tohoto tématu. Hlásíme se ke konzervativní politice, politice lidových evropských stran. Považujeme za důležité upozorňovat na to, že některé hodnoty tady platily po staletí. Nezakrýváme ani to, že manželství je dnes v celé Evropě v krizi, mění se. Některé věci nejsou otázkou pragmatismu, ale hodnot. Považujeme za legitimní toto téma otevřít,” podotýká poslanec. 

„Manželství je hodnota, která si zaslouží ochranu ze strany státu. Já si stejnopohlavních párů velmi vážím. Jsem přesvědčený, že část soužití, vzájemná láska a respekt může být při srovnání s konkrétními páry heterosexuálními na daleko vyšší úrovni. Jiné než heterosexuální svazky si zaslouží stejnou ochranu, ale neměli bychom je nazývat manželstvím. Bude to svazek, který bude nějak pojmenován,” dodává Výborný.

autoři: Veronika Sedláčková , vis
Spustit audio

Související