Na Vánoce se nepřipravují jen obchodní domy. V Žibřidicích chystají muzeum betlémů a hraček i orloj

31. říjen 2023

Přípravy na otevření nového muzea betlémů a hraček jsou v Žibřidicích nedaleko Rynoltic v plném proudu. Přestěhovala se tam část exponátů z nedalekého Kryštofova Údolí, včetně známého orloje. Do nově vznikajícího muzea se vypravila redaktorka Jana Švecová.

„Instalujeme betlémy a instalujeme i hračky, které k Vánocům patří,“ prozrazuje Alice Chmelíková v novém muzeu hraček a betlémů v Žibřidicích. „Je tu 44 betlémů, a jsou to betlémy papírové, jsou to betlémy cikorkové, a jsou tu i původní betlémy,“ popisuje.

V muzeu už je i skříňkový betlém s papírovými figurkami, figurální betlém, a také například spousta kočárků, vánoční formičky, vánoční ozdoby a hračky. „V našem bývalém muzeu byli lidé zvyklí vidět svoji historii, svoji paměť… A vlastně, vždycky když od nás odcházeli, tak se slovy ‚tohle se měl, a tohle bych chtěl znova mít,‘ a dětem ukazovali, které hračky měli oni za mlada. Proto zachovávám i tenhle způsob vystavování, že je to blízko těm lidem a můžou si to pořádně prohlédnout,“ dodává Alice Chmelíková.

Muzeum hraček a betlémů se v Žibřidicích otevře už zanedlouho a nezůstane osamocené. Naproti přes silnici připravují v bývalé hasičské zbrojnici prostory pro orloj, a nejen pro něj.

Co kromě orloje v žibřidické zbrojnici chystají? A kdy se tamní nové muzeum a orloj otevře návštěvníkům? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související