Na ochranu osobních dat jsme rezignovali, nejspíš vůbec nevíme, kdo s nimi nakládá, říká šéf datové firmy Altron

31. leden 2021

„Obávám se, že celá společnost, nejen česká, ale západoevropská, globální, rezignovala na ochranu svých osobních dat. Svoje data sdílíme v reálném čase, všichni je nevědomky poskytujeme a nejspíš vůbec netušíme, kdo s nimi jak nakládá. Že je někdo dál prodává a ekonomicky vytěžuje,“ tvrdí Martin Souček, generální ředitel společnosti Altron, která se datům věnuje. A dodává: „Doba, kdy si začneme data chránit a bude nám jasné, co se s nimi děje, přijde. Musí přijít.“  

Souček přiznává, že ho překvapilo, jak české sítě zvládly rok 2020 a přechod na distanční kontakty, videokonference a práci z domova v souvislosti s epidemií covid-19.

Čtěte také

„Určitě jsou situace, kdy ta konektivita a infrastruktura nestačí. Zažíváme to každý, pokud pracujeme z domova nebo jsme se přesunuli z typických kanceláří. Celá datová síť se proměnila, ale infrastruktura to zvládla i s videohovory, které jsou nesmírně zatěžujícími přenosy. A dokonce ustála relokaci těch zařízení,“ vyzdvihuje Souček. 

Považuje to za dobrou zprávu už proto, že ve společnosti se podle něj část těchto přesunů zachová i v příštích letech.

„Ať už covid zmizí dříve, či později, tak my už jme se přesunuli a tímto směrem se to bude vyvíjet. A tímto směrem budou muset také jít investice. Stát a společnost se bude muset nutně digitalizovat. A taky bude – abychom byli více připraveni na jinou vlnu, ať už bude virová nebo jiná. Abychom byli schopni fungovat a elektronicky pracovat,“ očekává šéf společnosti Altron.

Deset let na velkou reformu

Podle Národního kontrolního úřadu (NKÚ) ovšem stát za posledních pět let do rozvoje infrastruktury neinvestoval prakticky nic, uvedl úřad ve zprávě z poloviny loňského roku.

Čtěte také

„Není to správný signál, ale všechno zlé je pro něco dobré. Máme-li se vydávat cestou digitalizace, tak ten zlý covid nám může pomoci věci urychlit. Ukázal nám, jak moc veřejná správa zanedbávala a obalovala meritum věci pojmy, neinvestovala do infrastruktury – ať jsou to datová centra nebo digitální přenosové soustavy. Státní správa nestíhala ani dohánět globální společnost, zanedbávala to,“ míní Souček a zdůrazňuje:

„Že bychom vyrovnávali globální společnost nebo že bychom šli inovátorsky dopředu? O tom jsme nemohli ani hovořit. Věřím tomu, že se nutně musíme inspirovat. Věřím v osvícení našich politiků, že se touto cestou vydají.“

Máme-li se vydávat cestou digitalizace, covid nám může pomoci věci urychlit. Státní správa dosud nestíhala ani dohánět globální společnost.
Martin Souček

Souček ale tvrdí, že digitalizace státní správy, která by dostala Česko na průměr Evropské unie, by stála stovky miliard korun a trvala by pět až deset let. 

Čtěte také

„Do horizontu deseti let počítám i proměnu společnosti v celé šíři, nejen v infrastruktuře technologií a přenosu dat. Potřeba bude změnit zákony a veřejnou správu tak, aby dokázala infrastrukturu, do které budeme investovat, využívat. Aby dokázala věci mezirezortně sdílet, protože dnes jednotlivé rezorty možná nevědomě, možná vědomě nevyužívají investice, které udělaly jiné rezorty. Dnes tam chybí koncepce,“ shrnuje Souček. 

Jeho firma Altron se stará o data po celém světě, klienty mají jak z civilní oblasti, tak v oblasti bezpečnosti státu. Za třicet let se jí podařilo stát se jedničkou na českém trhu, svá datová centra Altron staví a prodává i třeba ve Spojených arabských emirátech.

Kam se podle Martina Součka posunou technologie v dalších dvaceti letech? Jak hodnotí otázku technologií od firmy Huawei? Jak složité bylo pro firmu Altron prosadit se v zahraničí? 

Odpoví Řečí peněz Václava Pešičky, poslechněte si celý pořad.

autoři: Václav Pešička , kac
Spustit audio

Související