Na hradě Sovinci natáčejí filmaři Zlatovlásku

21. duben 2024

Hrad Sovinec na hranici Olomouckého a Morvskoslezskéhop kraje se teď změnil v královské sídlo. Filmaři tam natáčí novou verzi pohádky Zlatovláska. Hrad je teď proto pro veřejnost zavřený. V příběhu o Jiříkovi a krásné panně přibudou nové postavy. Tentokrát už v pohádce ale herci nebudou zpívat. 

Herec Marek Lambora hraje postavu Štěpána, která v dřívější verzi Zlatovlásky nebyla. Ve filmu bude doprovázet Jiříka. Toho ztvární Tomáš Weber. Jde o jeho první velkou roli.

„Je to zodpovědnost velká, ale je to hlavně zábava a nějakej dream come true, bych to nazval,“ říká mladý herec, který se o roli bavil i se svým předchůdcem Petrem Štěpánkem: „Jednou z hecu jsem se zeptal, jestli by mi k tomu něco řekl, a odpověděl, že si na to stejně musím přijít sám.“

Režisér nové Zlatovlásky Jan Těšitel vysvětluje, že jeho verze bude rozdílná. Vytratí se například muzikálové prvky: „Rozdíl je zejména v tom, že Jiřík má na své cestě jednak lidského kamaráda a potom má taky zvířecího kamaráda psa Štístka.“

Boris Krištof je producent z firmy, která film natáčí. Hrad vybral i z finančních důvodů a nemůže si vynachválit místní obyvatelé i kouzlo místa. 

Filmaři budou na hradě Sovinci do neděle. Na novou Zlatovlásku si budou moci lidé zajít do kina na začátku příštího roku.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio