Morava byla dálnicí pro mamuty a jejich lovce, říká archeolog. K čemu jsou vědcům skládky mamutích kostí?

21. červenec 2023

V Dolních Věstonicích na jižní Moravě je jedno z významných nalezišť skládek mamutích kostí. Na ty se zaměřil mezinárodní archeologický výzkum. Kosti totiž mohou napovědět, jak žili lovci mamutů. Poslechněte si reportáž.

„Nacházíme se přímo na lokalitě Dolní Věstonice 1, na významné lokalitě z mladého paleolitu, z období veřejnosti známém pod názvem lovci mamutů,“ říká Martin Novák, vedoucí střediska pro paleolit a paleoantropologii Archeologického ústavu Akademie věd a stojí přímo nad nalezištěm ve svahu mezi Pavlovskými vrchy a Novomlýnskými nádržemi.

Pravěká skládka

„Je to lokalita, kde byla pár metrů od nás nalezena v roce 1925 Věstonická Venuše,“ uvádí Novák. Tu ale Karel Absolon nalezl v sídlišti. Tento výzkum se naproti tomu zaměřuje na to, co je okolo sídlišť, na pravěké skládky odpadků, hlavně kostí ulovených zvířat.

Tým archeologů stojí nad velikou jámou, nalezištěm pravěkých kostí. „Ta jáma je jen zlomek skládky. Může jít o plochu tak 40 na 20 metrů.“

Čtěte také

Z kostí a pravěkých odpadků, co tady leží, archeologové dokážou vyčíst mnohé o životě lovců mamutů. „V případě těchto mamutích skládek dokážeme docela dobře určit skladbu potravy tehdejších lovců, protože je tu zastoupeno v podstatě celé spektrum všech lovených zvířat,“ doplňuje Martin Novák.

Kultura vrytá do kostí

A nebyli to zdaleka jen mamuti, ale taky sobi, králíci i lišky. Jejich kosti nesou stopy po způsobu lovu nebo zpracování, tedy po řezných ranách nebo třeba úderech. Některých kostí se lovci nemuseli ani dotknout, přesto nám o tehdejší kultuře prozradí zásadní informace.

Přibližně dva kilometry od naleziště má Archeologický ústav Akademie věd svůj depozitář. A právě tam Soňa Boriová ukazuje, jak se zkoumá nález, v tomto případě nález zubu. Co nám takový pozůstatek může říct o společnosti?

„Díváme se na zub lišky. A z nálezu se můžeme dozvědět praktické informace, jako například sezónu, kdy lišku mohli ulovit.“

Přírůstky v liščím zubu pod mikroskopem

Informace hledají archeologové pod mikroskopem: „Na zubu vidíte vrstvu skloviny. Jsou tam takové jednotlivé linie, vypadá to jako letokruhy na stromě. Podle toho, který je poslední, dokážete určit poslední období, ve kterém zvíře umřelo,“ dodává Soňa Boriová. To vědcům pomůže odhalit, ve kterých ročních obdobích tu lidé přebývali.

Migrace lidí za zvířaty

Čtěte také

Toto je jedna z metod, která svědčí o tom, že tu lovci mamutů jako kočovníci následovali migraci zvířat mezi oblastmi v dnešním Polsku a Dolním Rakousku a Pálava pro ně byla zastávkou, vysvětluje Martin Novák: „Mohlo to být několik týdnů až měsíců, vypadá to, že tady sídlili v jarních nebo podzimních měsících.“

V létě mohli být mamuti a s nimi i lovecká skupina třeba na území dnešního Polska, když se blížila zima, šli na jih. „Takovou máme představu, byl to zřejmě takový kruh, ve kterém se lidé, stáda mamutů a sobů pohybovali. A právě Morava byla pomyslnou hlavní dálnicí.“

Mamuti na tomto území vymizeli v době klimatické změny asi před 25 tisíci lety a s nimi zanikla i kultura jejich lovců. Martin Novák ale zdůrazňuje, že to neznamenalo jejich vymření, jen změnili životní strategii. A právě to by podle něj mohlo být inspirací pro dobu, kdy se klima opět mění.

Soňa Boriová zkoumá pod mikroskopem zub pravěké lišky
autoři: Michal Šafařík , mga
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.