Modrotisk je na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Speciální technika se u nás používá od 18. století

29. listopad 2018

Nadnárodní nominace, do které se kromě České republiky zapojilo také Maďarsko, Slovensko, Německo a Rakousko, uspěla. Tradiční modrotisk se tak dostal na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Česká republika se už může pyšnit celkem šesti zápisy nehmotných památek. Modrotisk přibude ke slováckému verbuňku, sokolnictví, masopustu, Jízdě králů nebo tradičnímu loutkářství.

Speciální tiskařská technika se na našem území používá už od 18. století. Například rodina Jiřího Danzingera se jí věnuje už přes 200 let. Rodinná barvírna v Olešnici byla založena v roce 1816.

Jiří Danzinger v modrotiskové dílně

„V podstatě pořád se pracovalo  až do roku 1948, kdy dílna byla zavřena a můj otec musel nastoupit do textilní fabriky. V roce 1954 vyšel zákon k udržení staré rukodělné práce a od roku 1956 se u nás v Olešnici výroba obnovila a funguje dodnes. Od roku 1992 jako soukromý podnik,“ vzpomíná pan Danzinger.

Na území České republiky aktuálně fungují dvě dílny. Podle bohatství kraje se prý liší používané vzory. V dílně Danzingerů tisknou vzory drobnější, inspirované přírodou. 

„Tiskneme na len i bavlnu pomocí tiskařské formy a speciální rezervy. Na formu se nanese tiskařská rezerva, vzor se natiskne na bílé plátno a to se pak barví v barvě indigo. Po obarvení se rezerva odstraní a vzor zůstane bílý,“ popisuje techniku modrotisku Jiří Danzinger. 

Mezinárodní nominace jsou extrémně náročné na organizaci. Pokud ale tradice skutečně překračovala hranice států a národů, tak má smysl ji jako nadnárodní nominovat.
Vlastislav Ouroda

Podle Vlastislava Ourody, náměstka pro řízení sekce kulturního dědictví na ministerstvu kultury, je uznání nadnárodní nominace skutečně velkým úspěchem.

Česká republika letos usilovala také o zapsání krkonošské výroby perličkových vánočních ozdob. S tou se tentokrát uspět nepodařilo, ale Vlastislav Ouroda věří, že nominace v budoucnu uspět může. V tuto chvíli je prý potřeba seznámit se se všemi výhradami a nominaci přepracovat.

„Ve stejné situaci jsme s Žatcem a Třeboňskou rybniční soustavou, kdy bylo v zásadě konstatováno, že tam ty mezinárodní univerzální hodnoty jsou, nicméně že je nutné tu nominaci doplnit podle konkrétních instrukcí,“ dodává.

Spustit audio