Medaile pro hokejové mistrovství vznikají v Novém Boru. Propojují sklářství s národním sportem

19. březen 2024

Led poškrábaný bruslemi připomínají medaile pro květnové Mistrovství světa v ledním hokeji 2024. Vyrábí je skláři společnosti Kolektiv Ateliers v Novém Boru. Byli jsme se tam podívat.

Hokejisté budou na mistrovství světa v Praze a Ostravě v květnu 2024 usilovat o křišťálové medaile s kovovou obroučkou. Vyrábí je skláři společnosti Kolektiv Ateliers v Novém Boru na Českolipsku. Medaile ze spékaného skla s bublinkami uprostřed a vybroušenými liniemi připomíná kus ledu s rýhami od bruslí.

Rýhy pro zlaté, stříbrné a bronzové medaile jsou vždy jinak rozmístěné a také mají jiný rozměr. „Milimetrové se dělají na jeden zářez, čím je rýha širší, tím víckrát ji musím projet tam a zpátky, abych ji rozšířil,“ popsal brusič Petr Stehlík.

„Je to inspirováno ledem, který je poškozen bruslemi. Propojuje historii hokeje jako sportu, který je u nás národní, se sklářskou historií,“ vysvětlil, Michal Vlček z Kolektivu Ateliers, který výrobu zajišťuje.

Společnost Kolektiv Ateliers jich musí vyrobit od každého medailového kovu 50 kusů a připraví i náhradní, kdyby se některá rozbila.

„Děláme na tom 2 až 3 a děláme na tom třetí měsíc. Když připočtu i přípravy, zkoušky a pokusy, kdy si výtvarník korigoval, co se mu líbí a co ne, tak tři měsíce určitě,“ vypočítal, kolik času výroba dosud zabrala, Petr Stehlík.

Medaile navrhla designerka Kateřina Handlová. V atelieru natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.