Marka Míková – Šípková Růženka, která vozí do nemocnic loutky i svoji zpívací maminku

21. prosinec 2023

Malá pacientka, u které se neví, proč přestala chodit. Chlapec, který nejí, a neví se proč. Tedy až do okamžiku toho malého zázraku, kdy se holčička vydá vysvobodit loutku uvízlého žabáka a kdy klučina zamíří po dlouhé době do jídelny, kde krmí své oblíbené postavičky ještěrů i sebe. Loutky v nemocnici umějí nejen odreagovat. 

Principálka, předsedkyně spolku a někdejší filmová Šípková Růženka Marka Míková přitom ale velmi ráda vidí jakoukoli formu účinku loutkové terapie u malých i velkých, dětí i seniorů s bolístkou těla i ducha. Návštěvy na pokojích či v hernách nabízejí prolomení nudy, rozptýlení divadlem a písničkou, ale i „nenucenou diagnostiku“.

„Stává se, že se nám při hře, představení nebo písničkách konečně podaří zjistit, jak na tom pacient je, zda ho něco bolí a proč. Loutce se zkrátka někdy ochotněji svěří,“ popisuje Marka Míková jeden z důležitých a velmi pěkných momentů návštěv v různých zařízeních. 

Pediatrie i geriatrie, psychiatrie i Alzheimer centra

Nejen na děti pozitivně působí moment návštěvy, rozptýlení, síla příběhu nebo specifikum loutky. Spolek Loutky v nemocnici už delší dobu navštěvuje třeba babičky a dědečky například na geriatrickém oddělení  mj. i v olomoucké fakultní nemocnici.

„Čerstvě jsme ale teď v době před svátky v jednom Alzheimer centru poznali i účinky zpívání koled, ano, i vybavování textů písní,“ doplňuje Marka také motivaci a satisfakci herců a zpěváků, kteří i v podobě několika týmů v různých místech ČR a v rozličných zařízeních vytrvale podávají loutkovou medicínu.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio