Majitel lyžařského areálu v Hrubé Vodě plánuje rozšíření. Kraj ale zatím jeho návrh zamítl

25. červenec 2017

Až o 400 metrů delší sjezdovky chtějí pořídit v lyžařském areálu v Hrubé Vodě, části Hluboček na Olomoucku. Kraj ale majitelům areálu vrátil návrh k přepracování, hlavně kvůli nejasnostem kolem nádrží na zasněžování. Provozovatel chce opravenou verzi předložit v říjnu. Projekt bude stát až 40 milionů korun.

„V následujících třech letech bychom chtěli provést prodloužení sjezdových tratí, lyžařských vleků a lanové dráhy. S tím se samozřejmě pojí i prodloužení zasněžovacího systému,“ uvedl Karel Tomeček ze sportovního areálu v Hrubé Vodě.

Tomeček musí nechat návrh přepracovat a doplnit ho o posudek hydrologů. Výhrady měli úředníci podle Evy Knajblové z hejtmanství třeba k jedné z retenčních nádrží, odkud budou provozovatelé brát vodu na zasněžování.

„Není to zřejmé, ale lze předpokládat, že pro výstavbu uvedené retenční nádrže na svahu nad sjezdovkou bude třeba kácení mnohem většího rozsahu a značné terénní úpravy, o kterých není v oznámení, ani jeho přílohách nic uvedeno,“ vysvětluje Knajblová.

Karel Tomeček předpokládá, že nový návrh odešle nejspíš v říjnu. „Plánujeme vybudování ještě jedné retenční nádrže v horní části areálu a jedné čerpací stanice, která bude pokrývat zasněžování nových lyžařských tratí,“ dodal k chystanému projektu Tomeček. Ve stávajících i nových nádržích se bude hromadit voda ze svahů, ze srážek a částečně i z řeky Bystřice.

Obec s rozšířením sjezdovek počítá, opraví silnici k areálu

Areál se může rozrůst především díky tomu, že se vojenský újezd Libavá vzdal části pozemků nad sjezdovkami. S jejich rozšiřováním počítá v územním plánu také obec. Podle starosty Ivo Černíka za KSČM opraví spolu s krajem asi čtyři kilometry dlouhý úsek silnice k resortu.

„Bylo by to od domova důchodců až po vlakové nádraží. Celková investice do opravy silnice má být zhruba 60 milionů korun plus DPH. Chodníky odhadem vyjdou na nějakých 15 milionů,“ upřesnil starosta.

S prvními pracemi by dělníci mohli začít příští rok.

autor: ahe
Spustit audio